söndag 17 maj 2015

Veckans bok- och filmtips

Boken En dag av David Nicholls är en romantisk komedi som även är sorglig. Jag blev fångad direkt av den och sträckläste.

David Nicholls kommer från England och skriver både böcker och manus. 

I boken får man följa Emma och Dexter från examen på universitetet den 15 juli och sedan samma dag varje år i 20 år. Deras liv skiljer sig markant och när de träffas är det som kompisar men de är ändå beroende av varandra. När de äntligen förstår att de älskar varandra är det för sent. 

När jag läste boken väntade jag hela tiden på att de skulle fatta att det var varandra de älskade trots att Dexter var rent odräglig ibland. 

Det kan säkert hända i verkliga livet att man inte förstår vad kärleken är, att man bara letar vidare utan att se den som finns i ens närhet.

Som vanligt får man ut mer av boken en av filmen men jag tycker ändå att regissören Lone Scherfig som är danska och känd för An Education och dogmafilmen Italienska för nybörjare lyckas rätt hyfsat. Lone har även skrivit filmmanuset till Hjalmar Söderbergs kärleksroman Den allvarsamma leken som regisseras av Pernilla August. Filmen kommer våren 2016. I dagarna blev det också klart att Lone Scherfig ska regissera filmen Their Finest Hour and a Half som bygger på Lissa Evans roman vilken utspelar sig under andra världskriget.



Min vän Lars Lager bok Slavflickan och skeppspojken är riktigt bra. Den handlar om Johan, en ung grabb som följer med en båt till den svenska kolonin på ön Saint-Barthélemy i slutet av 1700-talet och där träffar på slavflickan Ami. 
 
Boken är en lättläst roman med spänning och romantik om varandra. Även om storyn är påhittad känns den väldigt trovärdig och man lär sig en del historia från svunnen tid. En bok man inte kan sluta läsa när man har börjat. Tyvärr är det inget bokförlag som ännu nappat på att ge ut den men det kommer var så säker.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar