tisdag 5 maj 2015

Tiggeriet i Sverige

Tiggarna blir allt fler på våra gator. I Stockholm tror man att det är mer än 1000 personer. De flesta kommer från Rumänien och Bulgarien.


Vad tycker ni om att det sitter människor utanför affärerna och tigger?


På 70-talet i Ceaușescus Rumänien blev det allt svårare för folket. Stora lån som skulle betalas igen resulterade i el-ransonering och även livsmedelsbrist då Ceaușescu sålde landets jordbruksprodukter utomlands. Inget fick importeras. Det revs massor av bostäder. Aborter förbjöds och endast de kvinnor som fått fem barn fick preventivmedel. Par som fick mindre än fem barn fick betala med höga skatter. Missbildade barn gömdes på särskilda hem och många smittades av hiv då de gavs blod transfusioner som hjälp mot näringsbrist. De som hade det svårt fick det än värre utan bostäder och med arbetslöshet. Många flyttade in i slumområden och sedan mitten av 90-talet livnär sig ett stort antal på att sälja droger eller att prostituera sig. 

Detsamma gäller idag men nu väljer en del att låna pengar för att åka till Västeuropa och börja tigga eller att prostituera sig. Prostitution i väst ger mycket mer pengar än i hemlandet. Vissa blir lurade av hallickar till organiserat tiggeri.

Situationen för tiggarna är bedrövlig.


Korruptionen i Rumänien är stor, polisen och myndigheterna ser mellan fingrarna om de blir mutade. Den personliga kontakten anses vara mycket viktig för att få hjälp. Rasismen florerar inom landet och mellan länder som Bulgarien och Rumänien men det anser inte de rumänska politikerna. Rasismen blir påtaglig när de olika folkgrupperna stöter ihop på våra gator.

Tiggarna gör allt för att skapa en bra framtid för sina familjer. De tror att de ska få jobb här i Sverige men de flesta kommer bara till att panta burkar. Drömmen om rikedom blir oftast bara en dröm. Många är analfabeter och utbildningsnivån är låg.


Våra lagar följs inte som de ska, vanliga uteliggare motas bort, män som urinerar på offentliga platser bötfälls men tiggarna får sova och uträtta sina behov nästan var som helst. Man är inte rasist om man vill att våra svenska lagar följs. För 150 år sedan hade vi problem i Sverige med stor fattigdom men vi vill inte ha tillbaka den tiden. 
Här växer tältläger fram och skapar svåra sanitära problem. Polisen försöker att upprätthålla ordningen genom att avhysa dem men tältlägren flyttas endast en bit. Tältläger är för många mycket bättre än slummen i Rumänien. 


Hur gör kommunerna i Sverige? Jo vissa startar verksamheter som förmedlar jobb med argumentationen att förbättra tiggarnas försörjningsmöjligheter. Risken är att rasismen ökar då andra arbetslösa och ungdomar kanske inte får samma hjälp.


Hur kommer man till rätta med det organiserade tiggeriet där de som tigger endast får behålla en liten del av pengarna? Tiggarna är rädda och törs inte gå till polisen.

Du som ger pengar – Hur vet du vem som får pengarna i slutänden?


Att ge pengar och ordna med härbärge är som konstgjord andning eller att måla över det ruttna träet. Det är bara kortvarig hjälp. Risken är att det kommer ännu fler tiggare hit för att söka lyckan.


Det är naturligtvis hemlandets och EU:s ansvar att hjälpa dem. Redan för tio år sedan pratades det om i EU att romerna måste få det bättre. Vad har hänt undrar man? Mycket snack och lite verkstad som man brukar säga. 

Miljarderna från EU:s fonder skulle göra det bättre för romerna. Men hit nådde aldrig pengarna.


Hur ska man få Rumänien att bli en välfärdsstat med social trygghet så länge korruptionen finns? Invånare som tillhör EU ska inte behöva ha det så här illa. Alla EU-länder måste förmås att skapa sociala skyddsnät för sina medborgare, Hur kunde Rumänien få bli ett EU-land med sådana problem att brottas med?
Ett förbud löser inte problemen men i de länder där tiggeri är förbjudet har tiggarna försvunnit, och tiggarna kan knappast betala böterna.


Jag ger aldrig pengar till tiggarna men däremot till hjälporganisationer som förhoppningsvis kan göra nytta i Rumänien.



Bra sätt att hjälpa:
Fakta hämtat från Smålands-tidningen den 29 nov 2014

SAM-HJÄLP
Har jobbat i Rumänien i 25 år. Stödjer följande projekt:
Ett statligt barnhem, där cirka 40 procent av barnen är romer.
Hjälpsändningar till Targu Mures; kläder, skor, skolmaterial. Bistår ekonomiskt till en matbespisning för barn samt till läxhjälpsprojekt och undervisningsprojekt för vuxna romer.
Skolprojekt i Bacau. Fyra nya skolprogram ska bli verklighet i den rumänska organisationen Voloare Plus regi.
Plusgiro: 90 03 41-9 Swish: 1239003419
Mer info: SAM-hjälpshemsida 
 
ERIKSHJÄLPEN
Verksamma i Rumänien sedan början av 1990-talet. Stödjer fyra organisationer i västra delen av landet, som arbetar inom följande områden:
Inkomstgenererande aktiviteter. Driver odlings- och hantverksprojekt i syfte att hjälpa människor till försörjning.
Skolprojekt. Arbetar aktivt med att få in barnen i skolsystemet, hjälper till med läxläsning.
Identitetshandlingar. Ger papperslösa romer hjälp att få en identitet och komma in det rumänska systemet.
Hälsa. Har bland annat center dit familjer får komma och få tillgång till dusch och tvättmaskin.
Plusgiro: 90 09 28-3 Swish: 1239009283
Mer info: Erikshjälpenshemsida 
 
HJÄRTA TILL HJÄRTA
Började arbeta i Rumänien 1991. Har under hösten inlett projektet Team Roma, där arbetet är koncentrerat till fyra huvudpunkter:
Utbildning. Betalar kringkostnader för ungdomar som läser på gymnasium eller yrkesskolor; alltifrån bussbiljetter till litteratur.
Hälsa. Ung vuxna med minderåriga barn får ekonomiskt bistånd till sjukvård.
Försörjning.
Strukturella problem. Hjälper romer att få en identitet samt att få äganderätt till sin tomtmark, för att förhindra avhysningar och vräkningar.
Plusgiro: 90 07 85-7
Mer info: Hjärtatill hjärtas hemsida

FRÄLSNINGSARMÉN
Finns och verkar i över 125 länder, däribland Rumänien.
Har fadderbarnsgrupper i 15 länder på barnhem, dagcenter och förskolor.
Plusgiro: 90 04 80-5
Mer info: Frälsningsarménshemsida 
 
HOPPETS STJÄRNA
Finns i nordöstra Rumänien.
Genom fadderprojektet ”Helhjärtat för romerna” arbetar man med matpaket, byggmaterial, skolmaterial, folkbokföring och hjälp till självhjälp.
Plusgiro: 90 02 53-6
Mer info: Hoppetsstjärnas hemsida



Här visas kommentar från Lars Lager som jag råkat radera. Ber om ursäkt för det.


Endast hjälp för stunden







3 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svar på den kommentar från Lars Lager som jag råkat radera. Ber om ursäkt för det.

      Ja, visst är det för bedrövligt. Jag tror inte inte det är något organiserat tiggeri i mindre städer däremot har jag hört att polisen har bekymmer med det i större städer.
      Nej, jag har inga garantier för att pengarna hamnar rätt även fast jag skickar till 90-konto.

      Radera
  2. Nu har jag hittat din kommentar Lars i ett arkiv.
    Har klistrat in den ovanför i mitt inlägg.
    Svar på inlägg:
    Visst har jag tänkt på om pengarna kommer dit de ska eller om det hamnar i fel händer är jag ger pengar till organisationer. Det bästa vore väl till exempel att åka till Rumänien med en lastbil full med utrustning för skolverksamhet till barnen, så man ser själv med egna ögon att de behövande verkligen får ta del av det. Har frågat SOS Barnbyar och de säger att 16% går till administration.
    Du har en bra poäng i att tiggeriet synliggörs genom att vi har dem i vår närhet. Brukar tänka på turismen i många länder, där turisterna bor på "all inclusive" och flotta hotell. Bara några kvarter bort finns fattigdomen som undanhålls turisterna och pengarna som turismen inbringar når inte de fattigaste. Tack för en bra kommentar Lars.

    SvaraRadera