onsdag 13 maj 2015

Vattenfalls kolbrytning i Tyskland

Det är hög tid att Vattenfalls kolbrytning i tyska dagbrottet Welzow-Süd stoppas. 

Genom brytningen i brunkolsgruvan släpper Vattenfall ut mer växthusgaser än vad hela Sverige gör. Brunkol som även kallas lignit används mestadels som bränsle vid produktion av elektricitet.
Kolbrytning har pågått i över hundra år men blivit riktig stor senaste femtio åren. Reningen vid kraftverken har blivit mycket bättre sista tjugo åren men ändå spyr den ut växthusgaser. Nästan hälften av all elproduktion i Tyskland baseras på kol som är lätthanterligt men vid förbränning bildas bland annat svaveldioxid och kväveoxid. 


Sedan 2002 äger Vattenfall fem brunkolsgruvor och tre brunkolskraftverk i Lausitz, Welzow-Süd är störst.

Det är vi, svenska folket och staten som äger Vattenfall som bildades 1909. Vattenfall äger kraftverk inom vattenkraft, vindkraft, kärnkraft, oljekraft och kolkraft. 

Näringsminister Mikael Damberg och finansmarknadsminister Per Bolund säger att Vattenfall ska vara ledande i omställningen för en säker och konkurrenskraftig energiförsörjning med förnybar energi och den ska vara hållbar och kostnadseffektiv. Utvecklingen av kolbrytningen i Tyskland ska avbrytas. Målet är att ställa om Vattenfall i ekologisk hållbar riktning.

I den lilla byn Proschim som ligger bredvid dagbrottet Welzow-Süd i Lausitz i östra Tyskland på gränsen mot Polen har jordbruksmarken, grundvattnet, luften och bostäderna förstörts av kolbrytningen.
Haidemühl var tidigare en by som tömdes på folket på grund av brunkolen som skulle utvinnas. Det är rena ”spökstaden” nu. Nu har en ny by 1,5 mil från Proschim tagit över namnet Haidemühl dit ca 600 av Proschimborna flyttat för att gruvdriften ska kunna fortsätta. Det har varit vilda protester och ungefär 300 invånare vägrar att flytta. Om ytterligare brunkolsbrytning blir verklighet i området kommer hundratals människor att tvingas från sina hem. Vattenfall räknar med att nuvarande kolbrytning räcker till 2032, sedan måste området utökas.

De lokala politikerna och fackföreningen är positiva till utökning och tänker på alla arbetstillfällen kolgruvedriften ger. Det finns så mycket kol i Tyskland att det skulle kunna ge arbete i 200 år tror man. Kolkraften behövs som komplement till vindkraften som byggts ut stort i Tyskland. I Vattenfalls gruvverksamhet jobbar 8000 personer, dessutom har 14 000 personer arbete inom övrig verksamhet som är kopplat till brunkolet.


Vattenfalls nya vd Magnus Hall meddelade den 30 oktober 2014 de anställda och invånarna i Proschim att Vattenfall skulle “undersöka möjligheterna för ett nytt ägarskap av den tyska brunkolsverksamheten”. Det vill säga alltså sälja sina fem gruvor och tre kraftverk.

Betyder det att Vattenfall vill framstå som ett bättre företag genom att sälja ut den smutsiga brunkolsdriften?

Tyska regeringen har beslutat att energibolagen måste minska utsläppen från kolkraften med 22 miljoner ton koldioxid till 2020, det vill säga ca en tredjedel av dagens verksamhet. Vattenfall måste alltså stänga några av sina äldsta kolkraftverk. För att få till stånd detta måste först tyska lagarna anpassas. Tyskland har redan nu stora subventioner för sol- och vindkraft.

Många Proschimbor tycker att Vattenfall borde ta ansvar för att stegvis avveckla gruvorna i ”ansvarsfull takt” till 2030. För tillfället finns det ingen köpare.

Klimatforskarnas besked är tydligt; om vi ska undvika farliga klimatförändringar måste 80 procent av världens kolreserver stanna i marken. Låt oss börja med Vattenfalls brunkol!
Miljöorganisationerna krav är att verksamheten istället ska avvecklas och att Vattenfall ska ställa om till förnybar kraftproduktion. Greenpeace kräver att brunkolen stannar i marken.

I en intervju med Sveriges Radio den 2 maj bekräftar Vattenfalls vd Magnus Hall att de vill sälja kolgruvorna i Tyskland och att det finns företag som skulle vilja ha Vattenfalls effektiva industrier. Svenska regeringen vill att verksamheten säljs på ett så bra sätt som möjligt ur miljösynpunkt. Magnus Hall säger också att Vattenfall tar sitt ansvar med att minska koldioxidutsläppen genom att bygga förnyad energi både i Sverige och Tyskland. Avveckla under 15 år inget alternativ för Vattenfall, det kostar för mycket då men även har kravet att tjäna pengar.

Vilket är viktigast tycker du, jobben, miljön eller att Vattenfall går med vinst?







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar