tisdag 19 maj 2015

Oh regnet det bara öser ner...

Varför tycker många att regn är så tråkigt. Regn är livsnödvändigt men det är ju klart det kan regna på natten så vi inte behöver gå ut och bli blöta. Men ett stilla sommarregn är härligt och det luktar så friskt efteråt.

Regn är vatten och grunden till vårt dricksvatten, vattenkraften och även till för konstbevattning. I Afrika och andra platser där det är väldigt torrt jublar man när regnet kommer. Utan regn skulle det inte växa mycket i våra trädgårdar och på åkrarna men regnar det för mycket blir det inte bra.
Barn har en förmåga att uppskatta regn, de plaskar i pölar och leker i regnet, varför är vi vuxna så tråkiga. 
 
Enligt SVT:s meteorologer regnar det mest på västkusten och i västra fjällen beroende på att luften från Atlanten pressas upp, kyls ner och bildar regnmoln. Det regnar mindre vid stora sjöar. I Abisko regnar det bra en fjärdedel mot vad det regnar där det regnar som mest varje år i vårt land. 

Byn Mawsynram i norra Indien är världens nederbördsrikaste plats, 11 800 millimeter per år. Rekordet i Sverige har Mollsjönäs i Västergötland som 2008 fick 1866 millimeter.
Det påstås att en regnhatt ”Knup” av bambu och bananblad gjord som en upp och nedvänd båt används vid arbete utomhus i Mawsynram.

NASA har kommit fram till att det regnar mer på tisdagar, onsdagar och torsdagar i sydöstra USA. Man tror att det har att göra med människans påverkan av utsläpp av föroreningar. I Sverige har man inte kunnat konstatera att det är någon skillnad på vilka dagar det regnar men vi upplever att det regnar mycket under lördag och söndag men det är bara för att många är lediga då. 

Hur många paraplyer har du tappat bort? Man saknar det inte förrän det är dags att använda det.
Paraply är franska och betyder mot regn. Paraplyer har använts både som svärd och pistol och nu för tiden även som drinkdekoration.
De första paraplyerna på 1700-talet var av rotting eller valfiskben, svåra att fälla upp när de var våta och inte särskilt täta. Samuel Fox skapade i mitten av 1800-talet det moderna paraplyet av stöttor till damkorsetter som han hade överskott av.
I början blev inte paraplyet något som var och en bar på utan en modegrej för unga damer. Först på 1950-talet kom de enkla lättare paraplyerna. Dalarnas paraplyfabrik i Malung är Sveriges ända paraplyfabrik.
Har ni hör om paraplymordet?
Författaren Georgi Markov som hoppat av från Bulgarien och bosatt sig London gick en kväll över Waterloo Bridge till en busshållplats. När han stod och väntade på bussen kom en man förbi och högg honom i benet med ett paraply. Markov kände en svidande smärta. Han fick hög feber och dog efter några dagar. Läkarna fann senare en liten kula av platina som innehöll giftet ricin.


Det finns många låtar om regn så nog påverkar regnet oss men nästa gång det regnar ta på dig regnkläder och sjung.
Har ni sett musikalen Singing' in the rain? Där har de riktigt roligt i regnet.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar