lördag 9 maj 2015

Bin är viktiga för vår hälsa

Utan våra bin och humlor kommer vi att bli sjuka i skörbjugg. 

Svenska forskare har i försök visat att vilda bin och humlor dör av bekämpningsmedlet neonikotinoiderna som används mot skadeinsekter. Däremot verkar de tama honungsbina klara sig. Det är likadant över hela världen. I Sichuanprovinsen i Kina har bina helt försvunnit. Man pollinerar fruktträden för hand med pensel.





2013 kom EU med restriktioner mot neonikotinoider, imidakloprid, tiametoxam och klotianid.


Solitära bin, kallas även vildbin, lever inte tillsammans som tambin och de tillverkar inte honung. Honan sköter boet själv. Solitära bin är mycket viktiga i våra trädgårdar. De ser till våra fruktträd och grönsaker, utan dem skulle vi varken få frukt, grönsaker eller jordgubbar.


Hur ska man då få trädgårdsbina att trivas?

Jo, du kan borra några hål i en träbit och hänga upp i soligt läge. Hålen ska vara ca 5-6 cm djupa och inte gå rakt igenom hela brädbiten, det ska vara stopp så det finns en botten i biboet. Finns även färdiga biholkar att köpa. 

Bor du i hyreshus och har balkong kan du också hjälpa bin och humlor att trivas. De gillar lejongap, fingerborgsblomma och olika kryddväxter.

Bin och humlor på landet har det svårare än i städerna eftersom bekämpningsmedlen används i odlingslandskapen och därmed förstörs deras naturliga livsmiljö.

Varför är bina så viktiga för oss?

Om det inte finns några bin blir det inga bär eller växter som fåglarna och djuren kan äta och därmed försvinner nästan 80 % av vår mat. Två tredjedelar av världens alla grödor är beroende av pollinering. Därför måste bekämpningsmedlen bort. 
 
Får du skruttiga äpplen på träden är det sannolikt beroende på bristen på bin.

Använder du kemiska växtskyddsmedel i din trädgård?
Dessa medel får inte användas i odlingar där humlor och bin flyger.
 
I Sverige behöver beståndet av bin fördubblas. Köp närproducerad svensk honung så hjälper du till att förbättra för bina och därmed skapa en bra livsmiljö som gör att vi får ett fantastisk blomstrande landskap och bra skördar på åkrarna.

På Naturskyddsföreningens webb kan man läsa:

Tre saker som du kan göra för att hjälpa våra bin:

1. Hjälp dem med bostäder, bygg ett bihotell
2. Odla blommor på balkong, i trädgården och spara vilda blommor 
3. Köp ekologisk mat så minskar användningen av bekämpningsmedel

Kort bifakta

Det finns 285 olika arter vilda bin i Sverige, en tredjedel är hotade. De finns på rödlistan för att jordbrukslandskapet har blivit enformigare med för lite blommor. Det fanns 300 bi- och humlearter men 15 är redan försvunna.

-------------------------------------------
Läs gärna rapporten ”Värdet av honungsbinspollinering av grödor i Sverige” från Jordbruksverket  2011.



Finska oljeväxtodlare har dispens från EU för att använda betningsmedel med neonikotinoider under odlingssäsongen 2015. I Finland skulle det knappt gå att odla rybs och raps utan neonikotinoider. Myndigheten motiverar beslutet med att den finska oljeväxtodlingen skulle försvinna eller kraftigt reduceras utan tillgång till effektiva betningsmedel.


För dig som vill veta mer:

http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/miljoklimat/ettriktodlingslandskap/mangfaldpaslatten/nyttodjur/solitarbin.4.37e9ac46144f41921cd157a8.html


http://www.nrm.se/faktaomnaturenochrymden/djur/insekterochspindeldjur/steklargetingar/binochbiholkar.420.html

http://www.naturbokhandeln.se/sv/articles/218/humlor-o-bin
http://www.natursidan.se/nyheter/de-ska-skapa-sveriges-basta-stad-for-bin/


Utan bin skulle hyllorna gapa tomma i affärerna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar