torsdag 21 maj 2015

Mjölkböndernas framtid?

Har du inte sett SVT:s Uppdrag granskning om Arla och våra mjölkbönder kan jag rekommendera programmet.

I Sverige försvinner en mjölkbonde om dagen, en minskning med 75 % sedan 1995. 45 % funderar på att lägga ner verksamheten. Jag blir rädd när jag hör det. Vad ska det bli av våra öppna landskap?

Arlabonden får samma pris eller lägre som under 1980-talet för mjölken. Det kan väl inte vara rätt när andra kräver högre och högre löner. Jag kan väl inte tänka mig att de som hanterar mjölken, till exempelvis mjölkchauffören har samma lön som på 80-talet.

Arla startade som en ekonomisk förening 1915 med 25 000 bönder. År 2000 gick man ihop med danska MD-food på grund av konkurrensen utifrån och har nu 13 400 mjölkbönder i 7 länder. Man ser sig tvungen att vara en aktör på den globala marknaden men med det lokala tänket. Men överproduktion,  Rysslands importstopp och Kina som inte längre köper mjölkpulver i samma utsträckning som tidigare har resulterat i kris för våra mjölkbönder.

Arla har blivit en koloss som går över lik för att vinna sitt race. 2014 var ett rekordår för Arla och vad fick mjölkbonden. Jo, knappt 9 öre i återbäring från Arla.

Bo Dockered, tidigare ordförande i Lantmännens riksförbund säger att Arla gör vinster på den svenska mjölken, som våra bönder står för, men pengarna går åt till att betala exportförluster för mjölk som produceras i Tyskland, Danmark, Nederländerna och England.

Man kan jämföra med långtradarchaufförer som kommer till Sverige och dumpar priserna på körningar.

Av en liter mjölk för 9 kr går 1 kr till moms, 1 kr till livsmedelshandeln, mejeriindustrin får drygt 4 kr. Mjölkbonden får 2,82 med EU-bidrag och annan inkomst får hen 3,36 kr totalt i inkomst. Kostnad för att producera en liter mjölk är 4,63 kr. Det vill säga över 1 kr back per liter mjölk.

Arlas chefer fick dela på 115 miljoner kronor i bonus för 2014. Det är lägre bonus per person än 2013 men det totala beloppet var högre då fler personer fick dela på beloppet.

Drygt 70 % av mjölkbönderna skulle hellre leverera till något annat mejeri än Arla men det finns ingen möjlighet i dagsläget. De har diskuterat att bilda en egen mejeriförening.

Arlas styrelseordförande Åke Hantoft menar att krisen bland svenska mjölkbönder beror på faktorer som hur de hanterar sina kostnader. 

Är bonden dålig företagare? Nej, jag tror inte de är sämre än i andra branscher.

Många mjölkproducenter har påverkat kostnadssidan genom att planera på ett bättre sätt och rationalisera med robotar i mjölkningsprocessen men det räcker inte, de kan ändå inte konkurrera med danska och tyska bönder. Det i sin tur beror på våra höga miljöskatter, bättre djurskydd, att vi inte använder genmanipulerat foder och att korna får vara ute sommartid. 

I april försvann mjölkkvoterna inom EU men i Sverige har vi inte varit i närheten av kvottaket på länge. Irland, Danmark, Tyskland, Nederländerna, Polen, Frankrike och Österrike producerar över sina kvottak. Bönderna får i snitt 3,60 kr/kg, det är rekord och beror på exporten. Arla Foods klarar inte av att nå upp till genomsnittet. De bäst betalda mejerierna finns i Finland, Nederländerna, Irland och Storbritannien. Vad det innebär för Sveriges mjölkbönder kan ingen veta men det kan bli ökad konkurrens. Mindre gårdar inom EU är också oroade för den ökade konkurrensen.

Kvoterna är ett hinder för EU:s mjölkbönder, hävdade EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan.

– Ja, mjölkproduktionen kommer att koncentreras till områden med goda förutsättningar – i till exempel Frankrike, Holland, Tyskland, Polen och södra Sverige, säger Palle Borgström ordförande i Lantbrukarnas Riksförbund Mjölk .

Många bönder säger att gården funnits i generationer, att det är ett kall, en livsstil men de kan som oftast inte ta ut varken lön eller semester som det är idag. Att sälja gården är känslomässigt väldigt svårt.
För att kunna hänga med har många skuldsatt sig till flera miljonbelopp. Det är särskilt yngre som nyss har etablerat sig som har det tuffast.

I Sverige har den största mjölkgården 1300 kor, i Danmark 1800 kor och i Saudiarabien finns en mjölkgård med 18 000 kor.


En bonde är viktig för samhället eftersom hen genererar arbetstillfällen utmed kedjan mellan gården och handeln.

Landsbygdsminister Sven-Erik Buchts har som förslag att sänka dieselskatten, vill ha ursprungsmärkning av mejeriprodukter och att exporten ska öka. Sverige har mycket åkermark som inte odlas, säger han.
-Landet behöver egen produktion av livsmedel ur säkerhetssynpunkt.
- Vi har en miljömedvetenhet i hela produktionsprocessen, en djurhållning av högsta klass och den lägsta antibiotika­användningen i hela EU. Det ska vi inte försämra. Det vore som om Volvo skulle konkurrera genom att kasta ut krockkuddarna ur sina bilar för att göra dem billigare.
En annan åtgärd Bucht tittar på är att införa en statlig lånegaranti för mjölkbönder som gjort stora investeringar. 

Miljöpartiet vill beskatta diesel, handelsgödsel och lastbilskörning högre av miljöskäl.


Medlemmar från LRF och Mjölkdelegationen säger att det svenska regelverket måste ändras för att säkra svensk mjölkproduktion.

Kanske göra som de franska bönderna, åka ut på vägarna och protestera.
Mjölkpriset borde anpassas i varje land. 

För att hjälpa bönderna lägger vissa butiker på en krona på priset så att mjölkbönderna ska få bättre betalt.

Den 11 maj började Max alla restauranger att servera mjölk från Norrmejerier, Skånemejerier, Gefleortens och Arla. Max vill vara med och påverka miljön i rätt riktning genom att minska transporterna och stödja de lokala bönderna.

På Garants webbsida kan vi läsa:
Garant ekologisk mjölk kommer från ett 20-tal gårdar i Falbygden och produceras av Falköpings Mejeri. Vår mjölk med lite längre hållbarhet produceras av Skånemejerier och Falköpings Mejeri.  

De gårdar som producerar mjölken uppfyller KRAVs kriterier för djurhållning, jordbruk och transport. Den främsta fördelen med ekologisk mjölkproduktion är den låga användningen av bekämpningsmedel. Våra leverantörer har små upptagningsområden vilket innebär att transport från gård till mejeri är relativt kort.


När jag var liten köpte vi mjölk direkt från bonden, det får man inte idag men jag vill fortfarande ha svenska produkter som är lokalt producerade. Vad vill du?

Vill vi att korna ska få vara ute på sommarbete?

Är vår mjölk för billig? Vad är vi villiga att betala? Kan det bli för dyrt för en familj?

Sluta köp Arlas produkter och be din handlare ta hem mjölk från ett lokalt mejeri.

Stötta våra mjölkbönder.

 








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar