torsdag 7 maj 2015

Frölundas logga anmäld

Frölunda Indiens har blivit anmälda till diskrimineringsombudsmannen (DO) av en person som uppger sig vara av nordamerikanskt ursprung.  

Anmälaren säger att det är kränkande för indianer med Frölundas logotyp som är en indian iklädd fjäderskrud. Han säger att hans stam under en lång tid ”bekämpat användningen av indianska maskots". 
 
Konstnären Antonie Grahamsdaughter, född i Toronto och vars förfäder har sina rötter i Ojibwe folket First Nation People, Kanada för bara 150 år sedan säger att ”Varje slag med hockeyklubban mot pucken blir till ett symbolisk våld och en upprepning av det koloniala våldet som utövades mot Nordamerikas urbefolkning".- Vad händer om vi byter ut lagets logotyp av ett ”redface” till ett ”blackface”. Tänk er nu att hela ishockeylaget jagar en ishockeypuck med ett ”blackface” och riktar hårda smällar mot pucken. Det skulle knappast accepteras i dagens Sverige! Varför acceptera vi att Nordamerikas urbefolkning hängs ut som stereotyper?


Sven-Göran Malmgren som är professor vid Göteborgs universitet och huvudredaktör för Svenska Akademiens ordlista håller med anmälaren och säger att Frölunda ska sluta leka indianer, ”loggan är ett hån mot en folkgrupp som har haft ett mer tragiskt öde än de flesta andra folk”.

Frölundas ordförande Mats Grauers säger till Dagens Nyheter. - Vi kan inte se att vi sårar någon folkgrupp. Vår uppfattning är att det är en positiv symbol.


Hur alla reagerar på olika symboler kan vi inte veta, men jag håller med Mats Grauer.

Speedwaylaget Indianerna från Kumla, som har en liknande logga har också anmälts till DO av samma person.

Diskrimineringsombudsmannen har lagt ner ärendet.
- Vi har bedömt att detta är något som faller utanför diskrimineringslagens skydd, säger DO:s pressansvarige Clas Lundstedt.


Pharrell Williams, en amerikansk musiker och producent även kallad Skateboard P har fått hård kritik och kallats för respektlös då han vid en fotografering för tidningen Elle bar en traditionell indiansk fjäderskrud som huvudbonad. 

Endast indianhövdingar får bära fjäderskrud.

Pharrell Williams ber om ursäkt och säger ”Jag respekterar alla folkslag, traditioner och kulturer. Jag är uppriktigt ledsen”.


Indianer är ursprungsbefolkningen i Nord- och sydamerika. Personligen har jag alltid haft väldig stor respekt för indianer, kanske beroende på vår egen ursprungsbefolkning, samerna.

Många företag tänker inte på att deras reklam kan uppfattas som kränkande.
Anmäl all reklam som ni ser som kränkande till reklamombudsmannen.


http://reklamombudsmannen.org/anmal_reklam

http://www.rattighetscenter.se/rekoreklam/index.php?option=com_content&view=article&id=3&Itemid=4

Inkaindianernas Machu Picchu



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar