lördag 23 maj 2015

Stoppa Shells borrning på Arktis

Shell har fått ett preliminärt godkännande av Obama och amerikanska inrikesdepartementet att börja borra efter olja utanför Alaskas kust i Norra Ishavet under sommar. 
Det är i det arktiska området Tjuktjerhavet och därmed ökar risken för ytterligare en miljökatastrof. Där är extrema väderförhållanden. Hur ska de klara av situationen om det är 15 meter höga vågor? Kusterna är otillgängliga och hjälpen är långt borta om det händer något.
Shell säger att de har stor krisberedskap på plats. De ska göra tre borrhål och använda 25 fartyg.

Shells prospekteringsplaner kritiseras av miljöforskare och miljöorganisationer som säger att oljetillgångarna måste bli kvar i marken för att hindra den globala medeltemperaturen att öka mer än två grader som är klimatmålet. Miljön är mycket känslig och det går inte att få bort olja som spills ut i havet.

Shell ska uppfylla vissa villkor för att få borra som till exempel påverkan av hotade arter. Shell måste även få tillstånd från staten Alaska samt den federala regeringen. Amerikanska inrikesdepartementet ska utfärda tillstånd senast den 1 juni 2015.

Senast Shell borrade i Arktis gick det inte så bra. 2012 slet sig deras oljerigg Kulluk från bogserbåten under en storm och gick på grund. Den skrotades därefter. 
Hur ska vi kunna lita på Shells ”säkerhet”?

Shells ledning har fått frågan från investerare om de prospekterar i enlighet med globala mål för minskad uppvärmning. De har lovat att i nästa års hållbarhetsredovisning förklara sina strategier utifrån ett klimatperspektiv. Investerarna vill också att Shell utvecklar förnybar energi och tar bort bonusar som är kopplade till miljöförstörande aktiviteter. Shells ledning sa att de var villiga att jobba för investerarnas synsätt.

Utifrån det perspektivet undrar jag. Hur seriösa är Shell med tanke att de nu ska borra i ett känsligt område?
Behöver världen verkligen oljan från de mest utsatta områdena. Det tar lång tid att få igång oljeproduktionen och frågan som Shell borde ställa sig är om de  satsade resurser är värda pengarna och riskerna om tjugo år. Bättre att Shell satsar på utveckling av förnybar energi.

Greenpeace webbsida kan vi läsa:
Greenpeace fartyg Esperanza har gett sig av för att undersöka och dokumentera det känsliga djurlivet i Arktis och följa Shells oljeborrning i området. Fartygets besättning har med hjälp av ubåtarna redan hunnit undersöka undervattenkanjonerna i Berings hav, och förbereder sig nu för att även undersöka vad som döljer sig under havsytan i Tjuktjerhavet.

Det faktum att arktiska isen smälter bort påverkar hela vår planet. Arktis fungerar som en stor luftkonditionerare. Medan snö och is reflekterar solens strålar tillbaka ut i rymden, gör den mörkare havsytan tvärtom och absorberar istället strålningen, vilket ytterligare värmer klimatet.
Dykrobotar studerar Arktis underifrån. Man har hittat kallvattenkoraller. Shell har inte nämnt dessa koraller i sin miljökonsekvensbedömning.

Förra året lyckades Greenpeace få Legoland att stoppa sitt samarbete med Shell.

Nu är det bråttom att rädda arktis.
www.savethearctic.org


2010 sjönk BP:s oljeplattform Deepwater Horizon i Mexikanska golfen. Läs på
min blogg om misslyckad bekämpning för att rensa upp oljan.



Minns ni Tage Danielssons berättelse om Harrisburg. Det som inte ska hända händer.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar