onsdag 6 maj 2015

EU vill försvåra för ekologisk mat

2014 åt vi i Sverige ekologiskt producerad mat mer än någonsin, ökning med 38 %. Frukt och grönsaker ökar mest, följt av mjölk, ost och ägg.

Konsumenterna vill ha svensk-producerat och ekologiskt. Dessvärre kunde inte alla köpa ekomat då det var brist på varor. Det har hänt att kött, vissa mejerivaror och ägg tagit slut i butikerna. Efterfrågan tros öka men då måste det finnas varor att köpa också. Det måste bli mer lönsamt för bönderna att odla ekologiskt. 

Konsumenterna efterfrågar också mer giftfria varor, miljövänliga, närproducerade och ett bra djurskydd.

Systembolaget ökade sin ekologiska försäljning med 83 procent, det var framför allt ekologiska viner som ökade.

Skolor, offentliga kök och restauranger frågar också allt mer efter ekologisk mat, vilket är bra men frågan är kommer det att finnas möjlighet för dem att köpa in den?

En del mindre skolor kanske kan odla sina egna grönsaker och ha en bra kock som kan laga näringsrik och god mat.

Hur är det i din kommun?

Vad gör EU då för att underlätta för producenterna av ekomat?

Jo, EU föreslår ökade krav på producenter och leverantörer då de anser att folk inte tror att ekologisk odling fungerar. Livsmedelsaffärer ska tvingas ha ett särskilt certifikat och det ska utföras kontroller vilket betyder merkostnader och därmed kan vi glömma att handla ekologisk mjölk i kvartersbutiken. Småbutiker har inte råd med dessa kostnader. 

De som odlar ekologiskt ska enligt EU inte få ha någon konventionell odling alls. Går förslaget igenom kommer det att finnas betydligt mindre ekologiska varor i handeln och de blir väldigt dyra.


Naturskyddsföreningen skriver på sin webb:
att det riskerar att slå ut delar av den ekologiska produktionen. Det kommer kraftigt försvåra Sveriges möjligheter att uppfylla flera prioriterade områden som giftfri miljö, ett rikt odlingslandskap och en levande landsbygd.

Det finns även delen som kräver att utvecklingsländer ska etablera samma utvecklade regelstruktur som i Europa. Det kan det leda till minskad import av både ekologiskt kaffe och bananer. För småskaliga odlare i utvecklingsländer är export av ekologiska produkter en viktig möjlighet för att öka sina inkomster och bekämpa fattigdom. Att försvåra för export strider dessutom mot EU:s utvecklingspolitik.

Naturskyddsföreningen anser:

  • att antaganden om konsumenters tillit till den ekologiska produktionen, som är grunden till förändringsförslagen, är felaktiga.
  • att förslagen inte leder till förbättringar ur miljösynpunkt utan riskerar leda till minskad miljönytta från den ekologiska produktionen.
  • att möjligheten till fattigdomsbekämpning genom ekologisk produktion i Syd kraftigt begränsas.
  • att förslagen bör avvisas i sin helhet.


    ------------------------------------------------------
På tiden att regeringen ställer krav på EU att vi får sköta oss själva när det gäller ekologiska odlingar och försäljning.

Enköping, Sveriges ”närmaste stad” eller ”pepparrotsstaden" lockar med ”Smaka på Enköping”  som är en utställning med ekologisk mat, den går av stapeln den 5 september 2015.

http://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/darfor-vill-naturskyddsforeningen-stoppa-eus-lagforslag-kring-ekologisk-produktion

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/eu-forslag-stoppar-ekomaten_4534700.svd

http://www.ekoweb.nu/attachments/67/27.pdf 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar