lördag 16 maj 2015

Gränsvärden för rester av bekämpningsmedel i vår mat

Kan vi lita på Livsmedelsverket? Kan vi lita på kontrollerna?

Varför finns det cancerframkallande ämnet akrylamid i viss mat?
Akrylamid bildas vid höga temperaturer i ugnen vid tillverkning av potatischips, pommes frites, bröd, kaffebönor, kakor och kex. Livsmedelsverket har koll på akrylamid i vår mat och några företag har sänkt halterna i pommes frites och en del barnmatsprodukter.
Ät inte brända pommes frites de innehåller mer akrylamid. Jag rostar mina egna frukostflingor i låg temperatur i ugnen för att undvika en del akrylamid. Är du rädd för akrylamid ska du inte vara i närheten av tobaksrök, den innehåller höga halter av akrylamid. 
 
Hur farliga är bekämpningsmedlen i frukt o grönt?
Livsmedelsverket har tagit stickprov på frukt och grönsaker under 2010-2011. Man hittade rester av bekämpningsmedel som låg 3 % över gränsvärdet i 83 % av fruktproverna. Hos grönsakerna hittades rester av bekämpningsmedel på 6 % över gränsvärdet i 46 %. De flesta grönsakerna kom inte från EU. Livsmedelsverket säger att gränsvärdena ligger så att alla kan känna sig lugna, även gravida och barn. Helt fria från bekämpningsmedel är bara ekologiska frukt och grönsaker. Kontrollerna fungerar bra och det viktigaste är att äta frukt o grönsaker.

Livsmedelsverkets webbsida kan man läsa om kommande förändringar för gränsvärden gällande bekämpningsmedelsrester som EU.

Ansökningar har inkommit till EU om ändring av gränsvärden för vissa rester av bekämpningsmedel vid odling av broccoli, paprika, sallat, blåbär, tranbär, krusbär, citrusfrukter, jordgubbar, äpplen, päron och plommon, sallat, jordärtskockor, rädisor, rot- och knölgrönsaker, lökgrönsaker, tomater, chilipeppar, auberginer,spenat, sallatskål, övriga sallatsväxter med mera.
Sökanden hävdar i vissa fall att godkänd användning av ämnet på sådana grödor i annat land leder till bekämpningsmedelsrester som överskrider gränsvärdena i förordning (EG) nr 396/2005 och att högre gränsvärden krävs för att undvika handelshinder för import av dessa grödor.

För er som vill läsa mer....

Läs Naturskyddsföreningens skrivelse om bekämpningsmedel i frukt.

Arsenik kan ge oss cancer, det påverkar också immunförsvaret, levern, njurarna och lungorna.
SVT har kollat tio risprodukter som riskakor och frukostflingor för barn och vuxna, man fann arsenik i sex av dem. Det räcker med en liten dos för att risken ska öka. Det saknas gränsvärden för arsenik men jag tycker det låter som att det inte ska finnas något alls.
Varför finns det arsenik i riset?
Jo. på flera håll där riset odlas finns arsenik i grundvattnet, dessutom besprutas fälten med bekämpningsmedel. Det är den oorganiska arseniken som är giftig för oss människor.
Två av de kollade produkterna kommer från Coops Änglamark. Kelloggs har också höga arsenikvärden i en del av sina sina produkter. De svarar att de håller sig till gällande regler och att de arbetar tillsammans med forskare för att utvärdera fakta. Änglamark svarar att de välkomnar ett fastlagt gränsvärde eftersom branschen inte har några regler att förhålla sig till.
Ät varierat mat men tänk på att fullkornsprodukter innehåller mer arsenik och kadmium.

Läs om Råd &Röns test av matris.

Råd & Rön har även hittat rester av bekämpningsmedel i russin. 

EU:s jordbruksministrar ska enas om eventuellt införande av gränsvärden för rester av bekämpningsmedel i ekologisk mat. För oss i Sverige är det ganska självklart att det inte ska finnas några rester alls.  

Här är Livsmedelsverkets svarta lista över leverantörer eller odlare som inte håller måtten för gränsvärden när det gäller rester av bekämpningsmedel i matvaror.

I Kina växer produktionen av ekologisk mat men hur den kan bli ekologisk i deras luftkvalité undrar man. Ja, det beror naturligtvis på var i Kina den odlas. Tyvärr förekommer även fusk och korruption.

Här kan ni läsa om ”Säkra livsmedel inom EU”.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar