torsdag 23 april 2015

Vårdplatser stänger pga sjuksköterskebrist

Som ni väl har hört stängs många vårdplatser i sommar pga #sjuksköterskebrist. 

Det är inget nytt, varje sommar händer det. Situationen börjar dock bli ohållbar och när man inom vissa landsting erbjuder sjuksköterskor flera tusen kronor extra varje vecka för att jobba på sin semester känns det som att vi är på fel spår. De behöver säkert sin semester då de inte precis har det lugnt övrig tid på året utan väldigt stressigt. Varför har vi enl lag semester? Jo, för vila och återhämtning. Naturligtvis ska de ha en relevant lön men det är nog inte bara lönen som styr. En bra arbetsplats som fungerar är minst lika viktigt.

Hur orkar de att jobba och göra ett bra jobb? Risken för felaktiga beslut ökar och vem får ta smällen?

Vad säger arbetstidslagen?

Hur påverkar då läkarna? Jo, det blir även stressigt för dem med dålig arbetsmiljö. 

 
Ovisshet om arbetstider och rörighet leder till en ond cirkel som resulterar i att privatlivet tar stryk och sjukfrånvaron ökar. Många slutar. 
Varför åker så många till Norge och jobbar?


Vad blir då konsekvenserna för patienterna? Långa väntetider, överbeläggningar, risk att sköterskorna inte har erfarenhet för just deras sjukdom. Som patient kanske man ringer ofta för sina besvär. Sjuksköterskorna får svara på en massa frågor som de inte skulle behöva om verksamheten fungerade och patienterna fick den vård de behövde i tid. Som det är nu blir ofta patienten sämre och risken är att icke behandlad sjukdom leder till komplikationer som tar ännu mer resurser från vården. En ond cirkel uppstår. Många skickas hem då det inte finns vårdplatser och vad blir konsekvenserna av det? Svårt att säga.


Hur kan man då komma till rätta med detta?  Ja, man bör fundera på följande 
bl a:

Hur ser karriärmöjligheterna ut för en sjuksköterska?

Är utbildningen optimal?

Hur utvecklas lönen?

Hur blir man en attraktiv arbetsgivare?

Vad gör sjukvårdsminister Gabriel Wikström?

Hur många söker de lediga tjänsterna? Finns gott om lediga tjänster men få som söker. Invandrare med utbildning i sitt hemland borde snabbutbildas i svenska. Engelskan är nog också användbar i många situationer. Sedan gå vårdutbildning för svenska förhållanden. Hur många kompetenta invandrare har vi inte?



Sjukvårdspersonal är enl min erfarenhet fantastiska och omhändertagande. Vi vill verkligen att de ska stanna i Sverige, trivas på jobbet och få bra lön för det eller hur?

Alla behöver semester




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar