onsdag 29 april 2015

Utrotningshotade arter - Rödlistning

Artdatabanken har kommit ut med sin #rödlistning som är en värdemätare på läget för djur, svampar och växter i svensk natur. Sammanlagt är 4 273 av 21 600 kartlagda arter hotade, dvs var femte art är hotad. Hur bra känns det?

Brunbjörnen tillhör kategorin nära hotad, lo-djuret klassas som sårbar, bägge har minskat beroende på jakten. 
Vargen klassas också som sårbar, största hotet är acceptansen hos folket i vissa områden.
Ejdern räknas in bland sårbara främst beroende på ökning av havsörn och mink.

Groddjurens bestånd har ökat beroende på ny lagstiftning och skötsel av våtmarker. Finns fortfarande kvar på listan men med lägre hotnivå.

Nordhavsräkan är nära hotad, den har minskat betydligt sista tio åren. 
De flesta havsarter som är rödlistade är detta på grund av att deras naturliga miljö förstörts eller att kvalitén på miljön minskat. Bottentrålning, övergödning och gifter är det största hotet.

Växter som är hotade beror bla på igenväxning, avverkning och att bete upphört men även att skogarna blir tätare, trädplantering, gödsling, kvävenedfall, dikning och att klimatet blivit varmare.

När man pratar om att något är fridlyst får man enl lagen tex inte plocka, fånga eller döda arten. Rödlistning används som underlag i olika sammanhang, tex för ev fridlysning. 

Det är viktigt att odla bra kontakter med markägare, brukare och myndigheter samt information till allmänheten med skyltar, guidningar och trycksaker. Allmänhetens engagemang och rapporterna i Artportalen är en ovärderlig källa till kunskap om arters utbredning och status. 

Ut och jobba för våra arter, rapportera till Artportalen och ta hand om vår natur!


Fakta: Arter på Rödlistan finns i kategorierna Nationellt utdöd (RE), Akut hotad (CR), Starkt hotad (EN), Sårbar (VU), Nära hotad (NT) eller Kunskapsbrist. 


http://artfakta.artdatabanken.se/

http://www.artportalen.se/







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar