söndag 26 april 2015

Bok- och filmtips

Igår hade jag bestämt mig för att se en film på TV fast det var en reklamkanal. När den börjat insåg jag att jag läst boken. Den var så bra, ja, boken alltså. Tyvärr var filmen inte alls lika bra. Så har ni inte sett filmen En dag, gör inte det utan läs boken som är skriven av David Nicholls.
Ett par andra böcker som är helt fantastiska är Khaled Hosseinis böcker, Flyga drake och Tusen strålande solar. Flyga drake har också filmatiserats av Marc Forster och den filmen är riktigt bra. Khaled Hosseini är amerikans-afghansk. Båda böckerna utspelas i Afghanistan när talibanerna började härja.

Flyga drake handlar om två bästa vänner, Amir och Hassan, Hassans far arbetar som betjänt hos Amirs far. Amir och hans far flyr landet och många år senare återvänder Amir för att leta rätt på sin gamla vän Hassan.


I Tusen strålande solar får vi möta Mariam som växt upp fattig och Laila som är mycket yngre och kommer från en helt annan miljö. Bägge gifter sig med samma man och vi får följa deras öden.

Vi får lära känna ett Afghanistan under förtryck och misshandel som leder till ett brutalt dödande i båda böckerna.


Filmen 12 years a slave av Steve McQueen är en riktig höjdare. Den är baserad på boken Twelwe years a slave som är en självbiografi av Solomon Northup. Han blir kidnappad i mitten av 1800-talet och såld till slaveri. En hemsk men mycket bra film.

Film inom demensvården

50 first dates är en film som handlar om en kvinna som tappar minnet. Hennes man låter henne se videoklipp med honom för att minnet ska återvända. 

Inom demensvården där många är väldigt oroliga av sig har man nu tagit fasta på det. Man spelar in filmer där familjen och släktingar berättar om händelser som de dementa har upplevt. Tanken är att de då börjar minnas och känna igen sina anhöriga. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar