onsdag 22 april 2015

Medborgargarde

Ett nytt förslag på medborgargarde från en grupp bestående av politiker, fackliga företrädare, Arenagruppen som är en ideell förening, statsvetare m fl. läggs idag fram till regeringen.

Medborgargardet ska i första hand användas vid naturkatastrofer som tenderar till att bli fler och svårare samt vid större kriser.

Den tidigare allmänna värnplikten som startade 1901 och avskaffades 2010 var nog befogad i början av 1900-talet men varefter som världen har förändrats har också den allmänna värnplikten blivit irrelevant. 

Vad har hänt sedan dess?, Jo, ett yrkesförsvar som bygger på frivillighet har bildats. Alla 18-åringar får svara på frågor och utifrån det kan man bli erbjuden utbildning. Man söker nu till försvarets grundutbildning som är 3 månader och sedan kan man gå vidare i karriären.

Vad skulle ett medborgargarde innebära enl gruppen? Den skulle vara obligatoriskt för alla mellan 18 och 24 år, det ska vara kvalificerad utbildning som de även har nytta av i sin vardag. Betalning skulle vara ett arvode men hur mycket och på vilket sätt är inte utrett. Tanken är i första hand inte att försvara landet utan att gardet ska sättas in vid katastrofer och vid krissituationer som tex branden förra året i Västmanland. Om de ska sättas in ett försvar är oklart.


Med tanke på världssituationen med mycket oro, terror, flyktingar, naturkatastrofer och miljöproblem låter det vettigt. Så har vi ju ett antal människor i vårt land som mår dåligt, för annat kan man väl inte säga om de som våldtar, plågar djur, går med i gäng som hotar och dödar även om de inte har förstått det själva. De behöver vård och hjälp och kan vi få en medborgargarde som kan stötta och få dem på andra tankar så är det värt varje krona. Alla, oavsett ålder som är intresserade och vill ingå i en medborgartjänst borde få en möjlighet efter särskilt antagningsprov.


Vad tycker ni?

http://www.dn.se/debatt/alla-mellan-18-och-24-bor-kallas-till-medborgartjanst/


Är medborgartjänst porten till ett bättre  samhälle?

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar