måndag 27 april 2015

Abort

Frågan om abort har ofta diskuterats och nu när kristdemokraternas nya partiledare Ebba Busch Thor säger att vårdpersonalen ska få vägra utföra abort blir det åter igen ett hett ämne.

En tredjedel av världens länder har fri abort. I Sverige utförs 30 000 – 38 000 per år.

Jag tycker absolut att vi ska ha fria aborter men om personal ska kunna vägra att utföra abort är en annan fråga? Tänk om en läkare som tillhör Jehovas vittnen vägrade ge blodtransfusion?

Visst önskar väl de flesta att alla barn fick en underbar barndom men tyvärr så ser det inte ut så. Hörde en gång på radion en dam sa att Gud har en plan för alla ofödda barn. Ja, undrar bara vad det är för slags plan när så många föds i elände?

Tänk att föda ett barn man inte vill ha och dessutom om man blivit våldtagen. Mamman måste ha rätt att säga nej. Däremot är jag tveksam till om man ska få göra det så sent som i vecka 18. I flera länder är det lagligt fram till vecka 12 oavsett anledning. I vecka 22 är det möjligt att rädda barn som föds för tidigt. Är det då rimligt att man kan göra abort i vecka 18?

Hur påverkas mannen av kvinnans beslut?

Strävan efter att inte bli gravid om man inte önskar det måste vara ett ansvar hos både mannen och kvinnan. Än så länge är den bästa metoden kondom.

Vad händer med fostret vid en abort, hur dör det, är det smärtsamt?

Medicineringen framkallar sammandragningar och det är de som dödar fostret. I vissa länder dödas fostret med hjälp av en injektion av kaliumklorid i fostrets hjärta

Vårdpersonal har ibland upptäckt att foster lever efter aborten. Det är naturligtvis inte acceptabelt och Socialstyrelsen ska komma med riktlinjer för detta.

FAKTA: ILLEGALA ABORTER


Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) genomförs 20 miljoner osäkra aborter årligen, de flesta i fattiga delar av världen.

Över en halv miljon kvinnor avlider varje år i anslutning till graviditeter och förlossning. Mer än 70 000 av dödsfallen beror på osäkra aborter.

Ingreppen görs ofta sent i graviditeten, av kvinnan själv eller av personer utan sjukvårdsutbildning.

15 000 kvinnor drabbas varje år av allvarliga konsekvenser, som till exempel handikapp och infertilitet, till följd av osäkra aborter.



























Inga kommentarer:

Skicka en kommentar