måndag 20 april 2015

Båtflyktingar

Nu har det hänt igen. Varje vecka dör folk som flyr kriget i Syrien i flyktingbåtar som kapsejsar och den här veckan befarar man att över 1000 personer har omkommit.

Varför får det fortsätta? Varför kan inte EU hälpa till? Man påstår att EU inte kan ha något avtal med Libyen pga förhållanden i det landet men när det gäller katastrofer av det här slaget är det väl bara att sätta in gratisbåtar till flyktingarna. Det kanske är lätt för mig att säga men om det blir gratis för flyktingarna att fly dör flyktingsmugglarnas verksamhet, eller hur? Jag tror inte Libyen behöver något avtal för att gå med på det.

Nästa fråga är vilket land som ska ta hand om flyktingarna. Ja, det måste alla länder. Det kan ju inte vara rätt att bara vissa gör det. Om alla tar ansvar och varje land ser till att flyktingarna får lära sig språket i landet, att man tar vara på deras kompetens och att de som inte har utbildning får det tror jag att många av dem snart kan försörja sig själva. Gratisbåtarna skulle då inte bli så dyra jämfört med vad det kostar att försörja dem i flera år. Visst kostar det att utbilda men de får väl ha studielån som alla andra om de är beredda på att stanna i landet och betala skatt.

Förstår att svaret kanske inte är så enkelt men tänk er själva om ni var tvungna att  fly. Hur skulle  ni vilja att det fungerade? Inte skulle man vilja sitta på ett asylboende i flera år utan att göra något vettigt.

Är det någon som har sett filmen Förvaret? Jag ska se den.

Vad tycker ni? Skriv och berätta.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar