söndag 28 juni 2015

Semester

Ordet semester kommer från latin och betyder sexmånadersperiod. I Sverige betyder det ledigt från arbete men i våra grannländer är ordet samma som en termin. Så bli inte förvånad om du försöker förklara att din semester är fem veckor, då tror de att din termin är fem veckor.

1938 lagstadgades i Sverige om två veckors semester, tänk då på vilka långa arbetsdagar man hade. Först på 1950-talet kom lagen om 45 timmars arbetsvecka som sedan ändrades till dagens 40 timmar. Hembiträden fick först på 1970-talet rätt till semester.

Inom EU har man rätt till 20 betalda semesterdagar, i Sverige har vi 25 och i Frankrike 30. Hos oss har en del mer semesterdagar beroende av ålder eller enligt avtal.
I USA har man ingen semester enligt lag, där är det upp till arbetsgivaren om du får någon. 

I alla fall är semestern väldigt viktig för oss.

Somliga planerar semestern i detalj och andra vill ta dagen som den kommer. Att ha varje dag av semestern planerad är inte att rekommendera, då blir det inte semester. Ska man så bara vara borta en vecka är det ändå en del att tänka på. 

Har du husdjur? Kan de följa med eller kan någon ta hand om dem?
Har du blommor som behöver vattnas? Kanske ett trädgårdsland som helst behöver vatten såvida det inte sköter sig uppifrån. Prata med grannarna om de ska vara hemma så de har koll åt dig att inte några tjuvar rensar ditt hem under tiden du är borta.

Vad ska man då göra på semestern? 

Cykelsemester för den aktiva men det gäller att hitta bra ställen att cykla på. Gotland är ett klassiskt ställe eller varför inte Danmark. Ska man bo i tält eller på pensionat eller vandrarhem? Ofta får plånboken bestämma.

Fjällvandra är ett annat alternativ för den som vill vara aktiv. Att sitta på en fjälltopp och titta ut över vidderna kan få alla klockor att stanna.

Vissa tar en båttur.



Förr var det många som tågluffade. Det hör man sällan talas om nu, beror säkert på att det blivit så billigt att flyga. På 1980-talet åkte jag och min pojkvän till Grekland med tåg. Det var en lång men ändå härlig upplevelse. Vi var så imponerade över ett par damer i kupén som samlade in sina sopor i påsar vartefter men så i före detta Jugoslavien öppnade de fönstret och hivade ut alla påsar. Tala om att vi satt och gapade och damerna var inte så imponerande längre. 

Är vädret så där underbart som det bara kan vara i Norden är det härligt att bara ligga i hängmattan med en bra bok. Det stora problemet om man har hus är att när man är hemma finns det alltid en massa att göra, huset eller fönstren ska kanske målas om. Det är inte alltid roligt men skönt när det är gjort.


Det finns ofta otroligt många ställen bara i närheten där man bor som man kan göra små utflykter till. Har man barn som vill bada ska det naturligtvis prioriteras. 


Om nu vädret inte blir så där underbart kanske man tar en tripp till något varmare ställe, där man får våndas över värmen och längta hem till kylan.

Ha en underbar semester!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar