lördag 13 juni 2015

Äldreomsorgen i framtiden?

Om några år när jag blir pensionär skulle det vara kul att ha ett hus tillsammans med mina vänner. Alla har varsin lägenhet där man kan göra som man vill. När man vill ha sällskap går man till gemensamt utrymme, kanske lagar mat tillsammans, tittar på någon film, spelar något familjespel och umgås. Där ska också finnas en liten spa-avdelning med bastu och ett rum för besökande att låna.

Så småningom kommer jag förmodligen att hamna på ett äldreboende men jag vill inte att det ska se ut som idag.

Så här ungefär tänker jag mig. Det ska inte bara vara ett hus för gamlingar, nej, jag vill att det ska bo familjer med barn där som kan komma och hälsa på. Var och en har en liten etta och så är det gemensamma utrymmen där vi kan träffas och äta, fira någons födelsedag, titta på film, lyssna på musik med mera.

Sängen ska vara ställbar och av högsta kvalité. En Smart-TV på väggen som är vridbar så man kan ligga i sängen och titta eller sitta i den underbara fåtöljen.
Naturligtvis ska alla ha tillgång till internet med stora tangentbord och skärmar som vi klarar av att hantera.

Framtidens robotar finns alltid vid vår sida för att hjälpa oss med att plocka upp det vi tappar och öppna dörrar med mera. Kameror kanske kan vara bra för övervakning av oss när personalen sitter hos någon annan härlig gamling.

Vi har fantastiska kockar som lagar mat av ekologiska varor och boendet har eget potatis- och grönsaksland. Vi har till och med egna höns som värper ägg åt oss. De som kan och vill dricker ett glas vin till maten ibland men vi kan nog inte ha egen vingård. Vi har dietister som hjälper oss att äta rätt. 

Medicinerna är väl kontrollerade så vi inte äter fler än nödvändigt. Vi har läkare och sköterska som kommer och pratar med oss så ofta vi vill.

Där finns möjlighet för de lite piggare att dansa, koppla av i spa-avdelning, få massage och bada bastu. Det finns olika kursverksamheter med bland annat matlagning, teaterverksamhet och diskussionsforum. Vi har även ett fantastisk bibliotek med ljudböcker. För att inte tala om de olika simulatorerna där vi kan ”leka” pilot, skidkung med mera.

Vi har vårdhundar och mysiga katter. Personalen ska ha tid att umgås med oss boende och det ska finnas möjlighet för icke svensk-födda gamlingar att prata sitt hemspråk. Har förstått att många gamla glömmer sitt nya språk och då behöver de kunna få hjälp med att uttrycka sig på sitt hemspråk.

Ja, så finns ju vår frisör, kosmetolog och fotvårdare som ser till att vi känner oss unga och fräscha.

Boendet ligger även i en fantastisk miljö vid vattnet. Vi kan med hjälp av robotarna åka ut i rullstolar på asfalterade vägar runt om i området. 

Hur vill ni ha det när ni blir gamla?








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar