tisdag 9 juni 2015

Rökare diskrimineras men inte de som dricker alkohol

Jag är inte nykterist eller rökare men tycker att hetsjakten på rökarna börjar gå för långt.

Kanonbra att ingen får röka inne på restauranger och krogar längre. Förstår vilken hemsk arbetsmiljö de som jobbade i den branschen hade förr i tiden. De blev automatiska kedjerökare, fruktansvärt.


Nu är det väl inte många som röker inne överhuvud taget men man kan se en och annan röka i bilen. Undrar om de har tänkt på att bilen förlorar i värde?


Man beräknar att mer än 100 000 har dött under en tioårsperiod i vårt land på grund av rökning. På Karolinska institutet gjordes en undersökning 2010 som visar att tobaksrökning står för cirka 8% av sjukvårdskostnaden.

Alla vet att rökning är skadligt och visst ska vi göra allt vi kan för att ungdomar inte ska börja röka.
Rökfria miljöer gör det lättare för rökare som vill sluta, samtidigt som det underlättar för de som har slutat.

Nu vill regeringen ha rökförbud på uteserveringar. Butiker som säljer tobak ska ha dessa produkter utom synhåll.

Vart ska den som röker ta vägen? De kan väl få sitta i en hörna på uteserveringen eller kommer det att bli särskilda uteserveringar för rökare? Om man nu ska ha bort rökningen överallt är det väl bättre att totalförbjuda rökning?

Varför pratas det så lite om alkoholens dödsfall och skador?

2009 dog 4500 på grund av alkohol eller orsakade av alkohol, 2013 dog 1800 direkt av alkohol. Våld, trafikolyckor, drunkning är exempel på alkoholrelaterade dödsfall.
45 miljarder per år är kostnaden i samhället för olyckor relaterade till alkohol, då är det inberäknat sjukskrivning och förlorad arbetstid. 


Så många familjer som splittrats, så många barn som mått dåligt, så många som misshandlats, så många som blivit påkörda av en rattfull, så många som drunknat pga alkoholen, ja listan kan bli väldigt lång men fortfarande serverar vi alkohol utan att ifrågasätta, bara du inte röker.

Kanske är dags att införa alkoholförbud på krogen? Nej, det skulle aldrig ske, vilket ramaskri det skulle bli.

Öl i måttliga mängder och med förstånd är gott.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar