måndag 15 juni 2015

Är det rätt med dödsstraff?

Avrättning sker genom halshuggning, elektriska stolen, gaskammare, hängning, giftinjektion eller arkebusering. I vissa länder förekommer även stening. Giftinjektion är det vanligaste men kan också vara väldigt plågsamt.
Är det verkligen rätt metod att få bukt med oroligheter,terrorism och kriminalitet och narkotikasmuggling på 2000-talet?


I Europa förekommer inte avrättningar och om ett land tillåter dödsstraff får det inte vara medlem i EU. Av världens alla 246 länder, inberäknat de som inte är självständiga är det i Kina, Indien, Indonesien och vissa delstater i USA, framför allt i Texas, Virginia och Oklahoma som dödsstraffet används regelmässigt.

Enligt Amnesty International avrättades 2014 över 607 personer i 22 länder.
289 i Iran, 61 i Irak, 90 i Saudiarabien och 35 i USA samt ytterligare avrättningar i ett antal länder runt om i världen, bland annat Kina som man inte har någon säker uppgift om men 2013 avrättades där över 700 personer. Totalt sett är det färre avrättade än 2013 men fortfarande alldeles för många och mörkertalet är stort.


Reportern Carina Bergfeldt har skrivit boken Sju dagar kvar att leva där hon skildrar sitt möte med Vaughn Ross. Han är dömd till döden i Texas. I tio års tid har han väntat på att bli straffad för de mord han är dömd för och nu har han bara en dryg vecka kvar av sitt liv.

Det har diskuterats om dödsstraffet har större avskräckande effekt än något annat straff men det finns inget som talar för det. 

Argumenten för dödsstraffen är bland annat att i en demokrati få ett rättvisare samhälle. Våldsbrott och mord kränker mänskliga rättigheter och rätten till liv. Ett förlorat liv kompenseras bäst med dödsstraff. Värdigheten återupprättas. Brottsoffret får sinnesro. Hindrar mördaren från återfall.

Får verkligen anhöriga till en mördad person sinnesro om förövaren avrättas? Jag är inte så säker på det.

Ett fängelsestraff för en mördare är i Sverige 7 – 15 år. Är det tillräckligt för att återupprätta människovärdet? Nej, svarar de som är för dödsstraffet. Om mördaren får behålla sitt liv är det då värt mer än offrets? En brottsling kan anpassa sig i fängelset och därmed få ett värdigt liv. Risken för nya brott finns alltid vid eventuell rymning, vid permission, efter frigivning och våldsbrott i fängelset är vanligt.



De största argument mot dödsstraff är att oskyldiga avrättas men med dagens DNA-analys är inte den risken så stor. Oskyldiga drabbas dagligen genom olyckor. För den dömde är det psykisk tortyr att vänta på att bli avrättad.

Ska en som misshandlat någon så svårt att personen inte kan leva ett fullvärdigt dömas till dödsstraff? Vart går gränsen?

De flesta grövre våldsbrotten begås av alkohol- eller drogpåverkade, starka känslor är också en bidragande orsak till att våldet går över styr.


Om USA hade en strängare vapenlag som skulle innebära färre vapen ut i samhället, skulle då färre mord begås och därmed färre bli dömda till dödsstraff?

Death row kallas fängelser med en avdelning för interner som väntar på sitt dödsstraff. Hälften av de som sitter där kan inte läsa eller skriva.
Är det orsaken till att de blivit dödsdömda? 

De har förmodligen inte kommit till världen som brottslingar. Kan det vara så att samhället misslyckats i sin strävan för fattiga och diskriminerade och att oskyldiga inom dessa grupper inte klarat av att försvara sig? 
Polisens agerande i USA har på sista tiden ifrågasatts när det gäller gripande av svarta invånare. Det är flest svarta som avrättas. Har det något samband?

Ska ett land få ta livet av sin medborgare?

Här kan du läsa mer om mänskliga rättigheter och om dödsstraff.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar