lördag 29 augusti 2015

Veckans bok- och filmtips

Nu har jag läst Britt-Marie var här av Fredrik Backman.
Fredrik Backman har jag skrivit om tidigare.

Britt-Marie, en dam som är 60+och alltid varit hemmafru, inte har några egna drömmar eller har hängt med i samhällsutvecklingen, men som älskar att städa och är fantastiskt duktig på det. En dag lämnar hon sin man då han hittat en annan kvinna. Hon går till arbetsförmedlingen och tror att hon kan få ett jobb på stört. I alla fall träffar hon en kanontjej på AF som verkligen ställer upp både dag o natt. Trots att Britt-Marie är utan yrkeserfarenhet och social kompetens lyckas tjejen på AF fixa ett tillfälligt jobb på en fritidsgård i den lilla orten Borg där allt är nedlagt och bortglömt.

I det lilla samhället har fritidsgården, pizzerian, livsmedelsaffären, posten, bilverkstaden och puben blivit ett och samma ställe där Borgs tragiska invånare möts. Trots alla personliga öden ställer de upp för varandra när det gäller.
Britt-Marie som hatar fotboll blir ofrivilligt tränare för ungdomarnas fotbollslag.

Britt-Marie är tämligen gnällig och hennes förväntan på att arbetsförmedlingen ska kunna fixa ett jobb direkt gör att jag undrar vilken värld hon har levt i, så går det inte till på arbetsförmedlingen som väl ni också vet.
Boken speglar vad som händer med dagens landsbygd och det känns riktigt sorgligt.

Jag höll på att ge upp vid sidan femtio men etthundrafemtio sidor senare börjar jag gilla Britt-Marie och till och med kan tycka att boken är lite roligt. 

Tråkig, tjatig, sorglig, smårolig kanske blir en kanonfilm om rätt regissören sätter tänderna i den.



Veckans film A most Violent Year är skriven och regisserad av J C Chandor som även gjort Margin Call och All Is Lost. Chandor är amerikan och har fått den amerikanska utmärkelsen The Independent Spirit Awards för Margin Call.

Abel, en ärlig och målmedveten affärsman drabbas av 1980-talets korruption och brottslighet i New York. Medan Abel kämpar mot detta börjar åklagarmyndigheten att kolla upp hans affärer. Abel behöver pengar för att investera men banken drar sig ur då de hört att åtal ska väckas mot honom.
Abels fru är uppväxt med en far som är känd för att inte ha de vitaste affärerna och hon försöker rädda företaget på sitt eget sätt.

Filmen är inte särskilt våldsam trots titeln men blir ganska spännande och jag kan varmt rekommendera den.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar