söndag 23 augusti 2015

Veckans bok- och filmtips

är Anna Janssons deckare, Alkemins eviga eld, den tolfte boken hon skriver om Maria Wern.

Ordet alkemi kommer från grekiskan och betyder metallgjutning. På medeltiden, före den vetenskapliga kemins uppkomst fanns den så kallade alkemin då man försökte framställa guld med hjälp av magi inom den andliga världen. Alkemisten använde sig av ett rött pulver som kallades ”De vises sten” och som i den andliga processen förvandlade metaller till ”guld” som dock mest liknade kattguld.

Författaren Anna Jansson är gotländska och hennes böcker om Maria Wern utspelar sig mestadels på Gotland. Hennes första bok kom ut år 2000 och sedan har det blivit en bok varje år, bara det är rätt imponerande. Böckerna om Maria Wern har sålt i över 2 miljoner exemplar runt om i världen och även visats som TV-serie. 
 
Anna Jansson är sjuksköterska och har även skrivit böcker om vårdetik och en del barnböcker.

Vad handlar då Alkemins eviga eld om?

Jo, kommissarie Tomas Hartman letar efter sin gamla farbror, glaskonstnären Justus Hartman som han inte har träffat på länge. Det visar sig att farbrodern blivit kidnappad av en mördare som vill lära sig alkemins principer med dess mysticism innan det är för sent. Maria Wern hittar ett lik och börjar koppla ihop det med försvinnandet av glaskonstnären Justus Hartman. 
 
En spännande bok som jag blev beroende av och inte kunde lägga ifrån mig.




The Broken Circle Breakdown är en riktigt bra film men kunde ha en svensk titel.

Filmen är ett belgiskt dram som vann pris för bästa utländska film vid Césargalan 2014, fick två priser vid Tribeca Film Festival. Regissören Felix Van Groeningen har även fått Europaparlamentets LUX-pris 2013 för filmen.

Filmen är en kärlekshistoria. Elsie och Diders är väldigt olika men ändå uppstår kärlek direkt. De får en dotter Maybelle som tyvärr blir allvarligt sjuk och deras liv förändras totalt. Elsie har en tatueringsstudio och hon sjunger i bluegrassbandet där Diders spelar banjo. Vi får följa deras kamp när dottern blir sjuk, var och en på sitt sätt för att klara vardagen. 

Det kanske inte låter så märkvärdigt men är en mycket känslosam film som jag tycker är väl värd att se.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar