lördag 15 augusti 2015

Veckans bok- och filmtips

Har just läst Karin Alvtegens bok Skam som var omöjlig att släppa, ville bara fortsätta att läsa. Jag tror inte jag andades på hela tiden när jag läste den, så himla bra.

Skam handlar om två olika kvinnor, Monika och Maj-Britt som inte känner varandra men båda har med sig traumatiska händelser tidigare i livet som styr deras personligheter och beslut i sitt nuvarande liv. När de sedan träffas och upptäcker varandras rädslor håller allt på att braka samman om det inte vore för Ellinor.

Karin Alvtegen är Astrid Lindgrens bror Gunnar Ericssons barnbarn. 1993 omkom Karins bror i en olycka och först efter tre år kom sorgen och hon upplevde panikångest. Hon fick behandling och därefter började filmrekvisitören Karin att skriva.

Böckerna Skuld och Saknad har sålts i över 100 000 exemplar i Sverige, Svek har sålts i över 200 000 ex. Skam är mer psykologisk thriller än deckare.
Hennes böcker har översatts till 22 olika språk. 
 
2001 fick Karin Alvtegen priset Guldnyckeln för boken Saknad.
2005 blev Skam Årets bok hos Månadens bok.
2007 fick hon Palle Rosenkrantz-priset för boken Skugga.

2010 kom En sannolik historia som är en annan genre.
Fjärilseffekten är hennes senaste bok.

Saknad har blivit populär som brittisk tv-serie under namnet Missing och har filmatiserats för TV.
Både amerikanarna och britterna ska filma Svek

 

En gammal filmklassiker är Björn Skifs Strulfrån 1988.
Hade inte sett den på länge och fick för mig att jag skulle se den igår. Den är ganska rolig även om den inte är någon jättebra filmen jag satt och skrattade högt för mig själv.




Filmen Den gröna cykeln är inspelad i Saudiearabien med regi av Haifaa al-Mansour som är Saudiearabiens första kvinnliga regissör.

10-åriga Wadjda går i flickskola men beter sig inte som en flicka ska enligt normerna i Saudiarabien. Hon vill verkligen ha en cykel men i Saudiarabien är det inte lämpligt att en flicka cyklar. Hennes strävan och frihetslängtan får henne att delta i en skoltävling där hon tänker använda prispengarna till att köpa cykeln hon sett om hon vinner men det blir inte riktigt som hon tänkt sig.


Filmen är mycket sevärd och förhoppningsvis har den hjälpt till att öka jämlikheten i ett samhälle vi har svårt att förstå. Vi i den västerländska världen får en inblick i ett samhälle långt från vad vi är vana vid.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar