lördag 26 september 2015

Situation Sthlm

För ett par veckor sedan när jag var i Stockholm köpte jag tidningen Situation Sthlm. Jag har många gånger tänkt att jag skulle köpa den men det har inte blivit av.

Tidningen är en så kallad gatutidning och med det menas att den säljs av hemlösa, ungefär hälften av försäljningsintäkterna går till de hemlösa. I augusti 995 kom första numret. Tidningen tillhör International Network of Street Papers som är en paraplyorganisation med utbredning i 36 länder.


Tidningen kommer ut en gång i månaden, läses av 153 000 personer och handlar om Stockholm med dess invånare, aktuella händelser, recensioner om kultur, böcker, film och musik. Tidningen har fått flera priser.

2008 kom boken Hemlös – med egna ord ut som är en samling av reportage från tidningen. Boken har fått utmärkelsen Silverpocket av Svenska förläggarföreningen för närmare 45 000 sålda exemplar i kategorin fackböcker. I augusti i år kom andra boken ut med reportage från 2008-2014.

Genom tidningsförsäljningen stödjer verksamheten försäljarnas kamp tillbaka till ett värdigt liv. De får också hjälp med kontakten till myndigheter och annan rådgivning som kan bli aktuell.

Det finns undervisningsmaterial för att bland annat upplysa om mänskliga rättigheter, demokrati och utanförskap som skolorna kan ta del av.


Företag är välkomna att annonsera i tidningen, bli prenumerant eller sponsra verksamheten på annat sätt. Man kan även boka föreläsningar om socialt utanförskap och vägen tillbaka.

Som privatperson kan ni få hem tidningen i brevlådan och stötta verksamheten på så sätt. Kontakta situationsthlm@pressdata.se eller ring 08-799 63 86.

Verksamheten har en blogg där ni kan läsa om tidningsförsäljarnas upplevelser.

Man kan gå på studiebesök på Timmermansgatan 38 i Stockholm för att få veta mer om Situation Sthlm:s verksamhet.
Under hösten 2015 är dessa tillfällen: 14/10, 18/11, och 9/12. Alla tillfällen kl. 10.00.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar