onsdag 9 september 2015

Indiens vattenman - ”The Water Man of India"

Har ni någonsin hört talas om Nobelpriset för vatten?

Det är Stockholms vattenpris och i år fick den indiska mannen Rajendra Singh priset för att ha återfört vatten till ungefär tusen byar i Indien.

Ur hälsosynpunkt är dricksvatten absolut viktigast. Över 97 % av allt vatten på jorden är saltvatten. Nästan 2 miljoner dör på grund av att det inte finns dricksvatten.

Grundvattnet har försvunnit på grund av jordbruken och det i sin tur har förstört skördarna, floderna, skogen och naturen. Folk har lämnat byarna och flyttat till stan.

Metoden Rajendra Singh använder sig av har förhindrat översvämningar, återställt jorden, floderna och naturen.

Tekniken som egentligen är en modern version av en uråldrig indisk metod som bygger på att ta hand om regnvatten.  Metoden är billig, enkel och borde genomföras runt om i världen. Man bygger upp jordvallar som stoppar upp vattnet där regnet vräker ner och vattnet hinner då sugas upp av marken för att kunna användas senare.

Arbete går ut på att lösa lokala vattenproblem, insatserna säkerställer landsbygdens vatten i byarna. Rajendra Singh har jobbat med byalag och återfört många floder. Han har gett hopp till tusentals byar och otaliga människor. Hjälplösa, övergivna, utfattiga och utarmade byar har blivit välmående och hälsosamma igen. 

Denna fantastiska man har kämpat i 20 år för att återföra vattnet till omkring tusen byar. The Guardian har satt honom på listan över de 50 som har räddat vår planet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar