söndag 18 oktober 2015

Hjärnkoll

Är du vänsterstyrd eller högerstyrd?
Vänsterstyrda är bland annat logiska, matematiska, gillar fakta, har ordning och är praktiska. Högerstyrda är fantasifulla, känslostyrda, tänker i bilder och är risktagare.
 
Det handlar naturligtvis om vår kära hjärna och dess mysterium. Att förstå hjärnan har många försökt sig på men det är inte lätt.

Är du en introvert eller extrovert typ?

Är du livlig och sorglös, den som lever i nuet, gillar att stå i centrum och bra på att berätta historier då är du förmodligen sangvinisk och extrovert.

Är du målinriktad, organiserad, hittar praktiska lösningar och får saker och ting gjorda är du antagligen kolerisk, extrovert och född till ledare.

Är du den som håller dig lite i bakgrunden, tänker efter, analyserar, perfektionist, tålmodig och känslig. Då är du introvert och melankolisk.

Är du den lugna typen som inte blir upprörd i första taget, undviker konflikter och en bra lyssnare är du förmodligen introvert och flegmatisk.

De flesta människor är lite av varje men visst känner man igen sig i de olika typerna.

I vårt samhälle uppskattas extroverta mer än introverta. I Japan och Kina gillar man introverta bäst.

För ett par år sedan kom Susan Cains bok Tyst, de introvertas betydelse i ett samhälle där alla hörs och syns. Handlar om hur det att leva som introvert i dagens extroverta samhälle.

Susan Cain betonar att läggningen handlar mer om hur man som individ svarar på stimulans och var man hämtar och fyller på energi. Extroverta får sin energi av andra, introverta hämtar sin energi ur sig själva och sina egna tankar.

 
Alla typer är bra på sitt sätt och de flesta företag är i behov av både introvert och extrovert personal för att effektivisera och använda kompetensen på bästa sätt. Samarbetet blir bättre när personalen kompletterar varandra, det blir bättre stämning. Företagen bör rekrytera på bästa sätt genom att kartlägga vilken personlighet som krävs för resp tjänst.

MailOnline har skrivit om psykologen Mary Connells undersökning om var flygpassagerare som reser ofta helst vill sitta.

Den som vill sitta vid gången har ofta stort kontrollbehov, är introvert, vill känna sig fri. Mittensittaren är mycket extrovert, avslappnad eller kanske bara offrar sig. Den som helst sitter vid fönstret är i behov av privat sfär, dagdrömmare och öppen för nya erfarenheter. Tänk på det nästa gång du flyger. 

Vår hjärna med bland annat 100 miljarder nervceller väger lite mer än ett kilo. Och vad händer inne i denna boll med tankar, känslor, minnen, fantasier och allt som styr kroppen. Där inne skickas signaler med 300 km i timmen.

Kolla in Lennart Nilssons Livet sitter i hjärnan.





Pannloberna planerar framtiden och våra medvetna rörelser. Där sitter vår personlighet, koncentrationsförmågan och korttidsminnet.

Hjässloberna omvandlar våra tankar och intryck till rörelser och upplevelser.

Nackloberna ser till att synintryck blir bilder som sammankopplas med vårt minnescentra.

Tinningsloberna gör så att det vi hör kopplas till minnet, där finns Hippocampus för inlärning och lagring och vår rumsuppfattning.

Lillhjärnan ser till att muskler och leder koordinerar rörelser och balans.

Hjärnstammen har till uppgift att kontrollera blodtryck, hjärtslag, andning och reflexer.

Basala ganglierna bearbetar information från hjärnbarken för att styra rörelser.

I ventriklarna bildas ryggmärgsvätskan som transporterar näringsämnen och avfallsprodukter.

Thalamus är kroppens postkontor där information om temperatur, beröring, smärta skickas vidare till vårt medvetande.

Hypothalumus styr hunger, törst, kroppstemperatur, tillväxt och sexualdrift.

Limbiska systemet förmedlar upplevelser av ångest, aggressivitet och är luktcentrum. Sinnesintryck kopplas till känslor, stämningslägen och där skapas den social anpassningen.

I hjärnan finns exempelvis medvetandet, vår analytiska förmåga, vår intelligens, kreativitet, språkförmåga, motivation samt våra känslor och funderingar.

Vi föds med vissa egenskaper och förutsättningar, som bestäms av de gener som finns i arvsmassan. Sedan formas vi också av det som sker i den omgivande miljön. Varje ny erfarenhet vi gör i livet påverkar vårt sätt att tycka och tänka.
Visste ni att rädslan hos en person producerar svett som andra människor påverkas av.

Det är helt otroligt vad denna lilla klump kan mycket.

Adhd-personer måste få utlopp för sin energi för att kunna ta till sig ny kunskap, så har du ADHD lär du dig bättre om du rör på dig eller sitter på en motionscykel när du ska lära dig något.
Ja, motion är naturligtvis viktigt för alla som vill lära sig nya saker.
Att läsa böcker, skriva och hålla hjärnan aktiv kan bevara minnet i höga åldrar, enligt forskarna. 

Robotar håller på att ta över säger forskarna men kan det bli så illa?
Växande datorkraft tillåter maskinerna att lära sig själva genom att de drar slutsatser av den stora mängd data de har tillgång till. Människan blir överflödig, vad händer då och vad händer om maskinerna programmeras med farlig, terrorliknande intelligens?
 
Vill du veta mer om hjärnan, läs Forskning & Framstegs sida.

Introvert eller... Här kan du testa dig
och här.

Finns fler personlighetstest.

och här. 

Har ni sett den fantastiska trollkonstnären och magikern Joe Labero?




Trolleri är konsten att skapa illusioner och sinnesintryck som gör publiken helt förvirrad. Det vi ser verkar helt omöjligt och sker på ett sätt som lurar oss totalt.

Visst är det knepigt med synvillor.
Vad tror ni Mr Bean är för typ?
 




1 kommentar:

  1. Program på SVT2, helt otroligt.

    http://www.svtplay.se/varldens-fakta-illusion-eller-verklighet

    SvaraRadera