måndag 12 oktober 2015

Cash is king

Nu trodde ni att jag glömt bort er eller hur? 
Nej, det har jag inte alls men jag har funderat på det här med vårt kontantsamhälle. Ni känner igen uttrycket Cash is king. Har du kontanter är du kung, är det så?

Kärt barn har många namn heter det och kontanter har verkligen många namn, till exempel betalningsmedel, riksdaler, deg, flis, klöver, kosing, kulor, pluring, sekiner,och stålar.

Pengar är en värdemätare, ett betalningsmedel för varor och tjänster. Du kan ha pengar på banken, men att ha pengar sitta i papper ger inget att gå ut på krogen för.

Är pengar lycka då? Nej, enligt undersökning är vänner, meningsfullt jobb, att bli respekterad och att få bestämma över sitt liv viktigare men visst underlättar pengar tillvaron.


Aposteln Paulus lär har sagt att ”Kärleken till pengar är roten till allt ont”.
I företagsvärlden handlar det om att ha likvida medel för att kunna handla vid snabb affär.
Som privatperson har du kanske betts betala kontant, det kan betyda att person ifråga inte vill redovisa pengarna lagligt. Kontant betalning innebär att du betalar samtidigt som du får varan. Du kan betala med sedlar, mynt, check, föra över pengar med mobilen via swish eller SEQR.
Swish lanserades 2012 av Getswish AB och SEQR kom ungefär samtidigt av företaget Seamless.

Många vill inte ha kontanter på sig, kontanter ses som en riskfaktor och elektroniska kontantkort som laddas med ett belopp är därför mer användbart. Kontantkort finns till exempel för mobiler och kollektivtrafik. 
 
Ett flertal banker hanterar inga kontanter alls längre men bland annat krogarna kräver kontanter eftersom köerna växer när folk ska betala med kort. Lokala marknader och småhandlare på landsbygden får problem när bankerna inte tar emot kontanter.
 
För några år sedan beslutade landstinget Kronoberg att bara ta emot kontanter på sjukhusen i Ljungby och i Växjö, övriga vårdinrättningar skulle bara ta emot betalkort eller skicka faktura. En person överklagade beslutet och nu har Högsta förvaltningsdomstolen gett personen rätt. Landstinget måste låta patienterna betala kontant om de vill. 
 
Har ni stått med ert betalkort vid en parkeringsautomat som inte fungerar och haft lite bråttom någon gång? Det har jag, det gick inte med det ena kortet och inte med det andra kortet. Paniken kom smygande, men tänk vilken tur att jag hade kontanter. Det fungerade, tack och lov.
Ni har säkert hört talas om bitcoin men inte använt er av den digitala valutan.
2009 skapades bitcoin av någon som kallar sig Satoshi Nakamoto. Tanken med den digitala valutan är betalningar över internet mellan användare utan kopplingar till banker.


Pengar växer inte på träd men hur lär man barn att hantera pengar om det inte finns några kontanter?
Först idkades byteshandel, sedan började man betala i till exempel stenyxor, ganska tungt att bära på sig eller hur? Jag förstår att man bytte till ädelmetaller som beroende av dess vikt fick ett visst värde. Kontrollstämplar på metallbiten försäkrade äktheten.

De första svenska mynten började användas under åren 995 – 1000 och vägdes förmodligen. Innan dess använde man utländska mynt.

Örtug kallades myntet eller vikten som senare var ett silvermynt under medeltiden. 
 
Gustav Vasa införde dalern 1534, som senare kallades riksdaler. 1776 blev riksdalern huvudmynt. På en riksdaler gick 48 skillingar. 1873 bestämdes att Sverige och Danmark skulle ha en gemensam valutaenhet med samma giltighet,senare anslöt sig även Norge till den Skandinaviska myntkonventionen.
Världens dyraste mynt såldes i år för drygt 63 miljoner kronor. Myntet var i mycket fint skick från 1794. Double Eagle-guldmyntet från 1933 har sålts på auktion för drygt 48 miljoner kronor, inte illa.

Vi i Norden är bäst på att använda betalkort, tänk på att kontanter är mest gångbart i länder med hög inflation. Använder du kort utomlands bör du använda den lokala valutan, tacka nej om du får frågan om att bli debiterad i svensk valuta.

Riksbanken som är Sveriges Centralbank ger ut våra pengar. De lämnar ut och tar emot andra bankernas kontanter. Det finns 79 miljarder svenska kronor i sedlar och mynt, ca 8 300 kr per svensk. Eftersom kontantsamhället minskar blir det mindre med sedlar i omlopp. 2012 var motsvarande summa 9 837 kronor.

Som så ofta nuförtiden finns det naturligtvis en app för sedlar, med "Kolla pengarna" kan du kan scanna av dina sedlar, lära dig hur de äkta sedlarna ser ut och hur länge de gamla är giltiga. Appen har även ett sedelspel.

Staten garanterar värdet och ska se till att sedlarna inte går att förfalska. 2014 lämnades 256 förfalskade sedlar in till polisen, 2011 var det 562 falska svenska sedlar så säkerheten är god.

Upptäcks en förfalskad sedel i någon butik tar de hand om sedeln och den som lämnat den har förlorat värdet av den.
 
1991 när man tillverkade tiokronorsmynt gick något fel och fram- och baksidorna på mynten vreds. Dessa mynt värderas av samlare högre än en vanlig tiokrona.
I Ukraina avslöjade polisen 1994 en liga som tillverkat svenska tiokronorsmynt från 1991, så kallade ”rysstior” eller ”Kievtior”. Titta på kungens profil eller de tre kronorna på baksidan, på de falska tiorna ligger de utanpå i stället för att vara inflätade i siffrorna, vissa saknar räfflor runt om.

Under andra världskriget förfalskade tyskarna brittiska pundsedlar så bra att Bank of England fick dra in de gamla och ge ut nya. 
 
Om du reser utomlands bör du vara extra försiktig, särskilt i Kina där falskmynteri kan leda till dödsstraff. Du kan också råka ut för att taxichauffören tar emot din sedel och sedan lämnar tillbaka den med påståendet att den är falsk. Då har du förmodligen lämnat en äkta sedel som han har bytt ut och ger dig en falsk sedel tillbaka .

Jag var i Peru för några år sedan, när jag skulle betala på den lokala marknaden med en sedel vägrade damen att ta emot den. Hon fick en annan sedel och jag gick till en restaurang och betalade med samma sedel och där gick det bra. Jag såg ingen skillnad på sedlarna förutom att den ena var väldigt nött.

I ett mangelrum i Rosengård trycktes 164 falska tusenlappar av två araber med hjälp av en laserskrivare, vattenstämpel, verktyg för tillskärning och UV-färger. En av männen dömdes till två och ett halvt års fängelse, den andra till nio månader och två svenska kvinnorna fick villkorlig dom och dagsböter.

För några år sedan sprängdes en falskmyntarliga med falska dollar och euron i Sverige. Det var det största beslaget av falska sedlar som gjorts i Sveriges historia. Ligan hade miljontals kronor som skulle tvättas, men det blev inget med det tack vare polisen.
 
I Frankrike har man sprängt den största ligan för falskmynteri någonsin. 2007 upptäcktes den första sedeln från ligan och de hann trycka sedlar till ett värde av 80 miljoner kronor innan de åkte fast.

1995 tillverkade konstnären Pär Lindblom tio falska mynt av 18 karats guld som bär initialerna PL. Konstnären ville väcka funderingar runt pengar och pengars värde genom att lämna nio av dem i Stockholms krogvärld. Ett av mynten behöll han själv. Kungliga Myntkabinettet har köpt ett av dem för 5 000 kr.

Det ”perfekta brottet” är naturligtvis en falsk sedel av så hög kvalité att den inte går att särskilja från den äkta. Den blir då ”äkta”.

Läs Svenska Dagbladets reportageom bankrånaren Andreas Johansson liv som ”kung på stan” och hans långt straff på Kumla.

Allt om pengar





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar