lördag 3 oktober 2015

Veckans bok- och filmtips

Femte barnet av den brittiska författarinnan Doris Lessing är en riktigt bra bok på endast 150 sidor som jag slukade.
Boken som kom ut 1988 handlar om hur en lycklig familj splittras genom att en mardröm kliver in i deras värld. Harriet och David träffas på en fest och förstår genast att det kommer att bli de två. De köper ett stort hus och planerar att skaffa många barn. Släkten firar påsk och jul hos dem och allt verkar så lyckligt ända till deras femte barn föds. Ben är ett annorlunda barn som kräver lite ut över det vanliga. Harriet får dåligt samvete för att hon inte kan älska Ben på samma sätt som de andra barnen.
När jag läst färdigt boken har jag en märklig känsla för hur samhället blundar för det jobbiga och hur man som mor inte blir förstådd för slitningarna mellan en kärleksfull mor och sanningens verklighet.
Ben ute i världen är en fortsättning av boken.
Doris Lessing föddes 1919 i dåvarande Persien, numera Iran av brittiska föräldrar och dog
94 år gammal. Hon har fått en rad priser och utmärkelser. 2007 fick hon nobelpriset i litteratur med motiveringen "den kvinnliga erfarenhetens epiker, som med skepsis, hetta och visionär kraft har tagit en splittrad civilisation till granskning".
Hon är en av 1900-talets största författare, debuterade 1950 med boken Gräset sjunger och slog på allvar igenom med boken Den femte sanningen.





Filmen Timbuktu är ett fransk-mauretanskt drama av regissören och manusförfattaren Abderrhmane Sissako som föddes 1961 i Mauretanien. Sissako har fått ett antal utmärkelser för sina produktioner. Timbuktu fick sju priser vid César-galan 2015 och nominerades i klassen ”Bästa icke-engelsk språkiga film” vid Oscarsgalan 2015.
Filmen skildrar hur jihadisterna styr Timbuktu i ett järnhårt grepp där själva fotbollen, sången, musiken, ja det mesta förbjudits. Kidane och Satima lever ett relativt lugnt familjeliv ute i Saharaöknen men även de råkar ut för regimens brutala våld.
Har sällan varit så arg efter att ha sett en film. Kan inte låta bli att dra paralleller med dagens IS och inbördeskriget i Syrien med president Bashar al-Assad. Det var som att se ett 1,5 timmas nyhetsprogram från denna grymma värld. Man inser att världens alla dödliga vapen kommer att förgöra mänskligheten om ingen lyckas ta dem ifrån dessa fundamentalister som har mist allt förstånd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar