söndag 19 juli 2015

Veckans bok- och filmtips

Bok – En man som heter Ove

Författare till boken En man som heter Ove är Fredrik Backman. Boken var den mest sålda i Sverige under 2013 och har sålts i över 300 000 exemplar i mer än 20 länder.

Boken är en fantastisk skojig historia om mannen Ove som snart är pensionär, samtidigt är den tragisk och man känner medlidande med denna rara farbror. Hans fru dog för några år sedan och han anses bitter av grannarna efter det. Ove vill ha ordning och reda på saker o ting och tycker inte själv att han är bitter. 

Jag tror en del män känner igen sig som Ove, eller vad säger ni?

Fredrik Backman har tidigare utkommit med boken Saker som min son behöver veta om världen. 2013 kom boken Min mormor hälsar och säger förlåt och 2014 Britt-Marie var här. Jag måste absolut läsa dem också.

En man som heter Ove har gjort succé som teater på Rival i Stockholm med Johan Rheborg och det finns platser kvar på några föreställningar under hösten om ni vill se den.
 
Nu under våren har boken filmatiserats med Rolf Lassgård i huvudrollen. Filmen har premiär på juldagen 2015.


Film – Någonting måste gå sönder

Filmen är en känsloladdad film som handlar om Sebastian och Andreas som blir förälskade i varann. Andreas har problem med att han är kär i Sebastian som egentligen känner sig mest hemma som kvinnan Ellie.

Filmen bygger på Eli Levéns roman Du är rötterna som sover vid mina fötter och håller jorden på plats.

Saga Becker som är en transperson och skådespelerska sommarpratade i P1 den 3 juli. Har ni inte lyssnat på henne gör gärna det, ett kanonprogram.
Hon fick i år ta emot en Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll 2014 i filmen Någonting måste gå sönder av Ester Martin Bergsmark. Bergsmark fick Guldbagge för bästa dokumentär 2008 tillsammans med Mark Hammarberg. Hen säger sig vara en transperson.

För mig blev filmen en upplysning om hur djä..... en transperson kan ha det och att samhället måste ta problemen på allvar. Mycket bra film som är väl värd att se.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar