fredag 13 november 2015

Släktforskning


Har ni funderat på var era förfäder kom ifrån?
Det har jag.

Jag gick en kurs i släktforskning för många år sedan och när kursledare frågade om vi visste var våra släktingar kom ifrån visade det sig att jag var släkt på långt håll med en av de andra kursdeltagarna.
På den tiden fick man beställa microfiche-kort från SVAR, Svensk Arkivinformation och läsa på biblioteket i en mikrokortsläsare. Det tog evigheter att få fram information om man över huvud taget hittade något.

Nu har jag börjat en ny kurs i släktforskning och tänk så mycket enklare det är med internet.
Så mycket som har skannats in från kyrkböcker och andra källor. Det är rena guldgruvan och hittar man inte rätt är det bara att söka vidare. Men det är lätt att fastna i det, timmarna flyger iväg och det gäller att skriva upp var man har hittat uppgifterna för att kunna gå tillbaka om man behöver kolla upp det igen.


Det är otroligt att de redan på 1700-talet hade så bra koll på vart folk flyttade och visste ni att man redan på 1800-talet började vaccinera mot koppor. Det är inte lätt att tyda allt men det finns hjälp att få.

Imorgon 14 nov är det arkivens dag då har ni möjlighet att ta del av historiska handlingar och intressanta föredrag på er hemort. 

Kom igång med släktforskning med SVT.

Här kommer en lista över bra webbsidor:

Militära inskrivningsområden 

Svensk militärhistoria
 
Centrala soldatregistret 

I Bygdeband, Sveriges enda rikstäckande webbplats för lokalhistoria. Bakom materialet står runt 560 hembygdsföreningar och deras engagerade medlemmar.

Demografisk Databas Södra Sverige  

Sveriges Släktforskarförbund är det sammanhållande organet för den svenska släktforskarrörelsen. 

Riksarkivet 

Riksantikvarieämbetet är den myndighet som gör så att kulturarvet bevaras, används och utvecklas.

Tidningen Släkthistoria riktar sig till dig som redan håller på med släktforskning, är sugen på att börja eller helt enkelt nyfiken på släkt- och bygdehistoria.


Lantmäteriets historiska kartor.


EmiWeb är Skandinaviens webbsida för in- och utvandring till och från Norden.


MyHeritage vill underlätta för människor i hela världen att använda Internets styrka för att upptäcka sitt arv och stärka banden med släktingar och vänner.


Ancestry är ett globalt nätverk.
 

Hitta nu levande släktingar på Birthday.


Sist men inte minst har vi ArkivDigital, ett program som vi använder på kursen. 

Många tar naturligtvis betalt för sina tjänster och det kan jag förstå då det är mycket jobb med inskanning av material. Ibland på helgerna kan man prova gratis så gå in och kolla den här spännande världen.


Arkivdagar 2016










4 kommentarer:

  1. Visst är det väl intressant med släktforskning! Har man en massa tid över är det inte svårt att fylla den med forskning! Kämpa på i forskningsvärlden!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Malin. Du har så rätt, det är en spännande värld och man vet aldrig vad man hittar.

      Radera
  2. Kul att du börjat blogga om din släktforskning! :-)
    Din släktforskningskursare Carina.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ska bli bättre bättre både på att släktforska och att blogga. Vi ses kanske på biblan där det finns hjälp att få om man kör fast i historien.

      Radera