lördag 28 november 2015

Facebook

Farväl Facebook på ett tag. Ja, kära vänner jag har inaktiverat mitt facebook-konto. Varför kanske ni undrar? 
Jo, jag får dåligt samvete för att jag inte hinner med att läsa och kommentera vad alla ni gör och skriver om, så nu tar jag en paus. Har inte bestämt mig för om jag ska komma tillbaka heller, det visar sig.

Många är så beroende av Facebook att de har det med sig i mobilen och måste uppdatera sig hela tiden. Jag tror inte det är hälsosamt att vara så beroende men visst är det upp till var och en.

Facebook startade 2004 av Mark Zuckerberg tillsammans med Eduardo Saverin, Dustin Moskovitz och Chris Hughes. Nu har Facebook över 1, 35 miljarder användare. Helt sjukt många eller hur?

Som ni förstår har Mark Zuckerberg tjänat en hacka, hans förmögenhet uppgår till över 367 miljarder kronor.

I Kina baiduar man. Vet ni inte vad det är?
Jo, det är samma som när vi säger googla men i Kina är det företaget Baidu som vunnit kampen om internetsökandet, och de är ju många, närmare 600 miljoner användare. 70 miljoner använder internet varje dag och 75 % av dem baiduar.

Baidus använder sig av artificiell intelligens för att manipulera användarna till vissa annonsörer.

Myndigheterna i Kina kontrollerar internet, blockerar bland annat Facebook, Twitter, Youtube och Google. Den som sprider rykten och missleder på internet kan straffas med upp till sju år i fängelse. Utlänningar i Kina brukar använda sig av VPN för att kringgå blockeringarna så nu försöker myndigheterna även att stoppa VPN-tjänsterna.

Hur är det i Ryssland då?
Jo, staten försöker även där ta kontrollen över internet.

22 miljoner använder Facebook men nu vill staten att alla företag som finns på ryska servrar ska lagra personuppgifter om ryska medborgare men Facebook vägrar.

Afrika har över en miljard invånare, 120 miljoner använder Facebook men det är ett begränsat internet utan Google och Youtube. I Nigeria och Kenya ansluter de flesta via mobilen.

Facebook ska även lanseras i området söder om Sahara under nästa år. Man hoppas att det ska utveckla Afrika åt rätt håll och minska fattigdomen. Man erbjuder tillsammans med andra webbföretag gratis internet via mobilen med internet.org. Tjänsten finns nu i 19 afrikanska länder och i Indien men det är ett väldigt begränsat internet och därför blivit hårt kritiserat.

I Pakistan har tillgången till internet stärkt kvinnorna och frigjort dem men tyvärr har näthatet mot dem ökat.

I Nordkorea är Youtube mycket begränsat och endast ett fåtal har tillgång till internet som är hårt censurerat av den kommunistiska diktaturen.

Internet är fortfarande som en fluga för vissa i världen.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar